Od pesme i igre Levač se orio

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 08. 2017. u 06:21

Ovogodišnji čuveni sabor obeležen mnogobrojnim manifestacijama. Najbrk je Zoran Lazarević, sa brkovima 160 santimetara

Од песме и игре Левач се орио

Levčanke pored svojih izloženih radova / Foto:Z. GLIGORIJEVIĆ

Meštani Levča, koji, kako se u šali kaže, između održavanja dva sabora "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" žive pričajući o prethodnom i pripremajući se za predstojeće saborovanje, proteklog vikenda uživali su u narodnim igrama 19 kulturno-umetničkih društava, sviranju lejkaške grupe i kazivanjima zdravičara. Posetioci porte srednjovekovnog manastira Kalenić i udoline Kalenićke reke, podno Gledića, bili su u prilici da probaju starinska jela koja su pripremile vredne žene iz levačkih udruženja i Udruženja "Izvorsko zrno" iz Pirota. Ispoštovana je i tradicija izbora najdužih pletenica, najlepših narodnih nošnji...

Najlepša saborašica je Mirjana Pavlović (17), iz Velikih Krupaca, prva pratilja je Dana Felbab, iz Novog Sada, a druga pratilja je Emilija Bažaljeva, iz Luga. Najbrk sabora je Zoran Lazarević (77), iz Niša, čiji su brkovi dugi 160 centimetara, a koji je i prošlogodišnji pobednik sa 140 centimetara. Najdužu pletenicu - 148 centimetara, imala je Milena Lukić (28), iz Jagodine, a u mlađim kategorijama, do sedam godina, najduže kike imale su Kristina Stišić (12), iz Milutovca, od 138 centimetara, i Kristina Petrović (7), iz Jasikovice kod Kruševca, od 89 centimetara. Povelja "Brativoje Marković" dodeljena je Slobodanu Saviću iz Nadrlja, koji je doprineo očuvanju folklornog nasleđa, pokretaču mnogih kulturnih manifestacija, i JKP "Glaveja" iz Rekovca.

- Održali smo tradiciju po kojoj je sabor prepoznatljiv u Srbiji. Za dva saborska dana živnula je opština. Sala u kojoj se održavalo takmičenje amatera Srbije u pevanju "Zlatni glas Srbije" bila je pretesna da primi sve ljubitelje narodne muzike. Jedino nam je žao što Ministarstvo kulture i ove godine nije finansijski pomoglo održavanje sabora - rekao je predsednik rekovačke opštine Aleksandar Đorđević.

* Zoran Lazarević sa najdužim brkovima

Udruženja "Levčanke" iz Rekovca i "Zlatne ruke Levča" iz Sibnice ponosno su nudila bobove pihtije, karakteristične za levački kraj, pasulj prebranac, pogače bez aditiva, projanice, pogaču, vanilice, orasnice...


TEŠKO SE ODRŽAVAJU

VLASNIK najdužeg brka je rekao da mu je najteže njihovo održavanje, jer moraju da se peru svakog drugog dana, i pokazao nam kako ih vezuje iza ušiju, pošto mu smetaju u svakodnevnom poslu.

* Milena Lukić imala najdužu pletenicu

Milena Lukić, koja je ponosna na najdužu pletenicu, rekla je da se nije šišala četiri godine, koliko i pobeđuje na saboru. Najviše vremena potrebno joj je da bi je osušila.

- Mnogo mi znači što sam izabrana za najlepšu saborašicu, jer ću naredne godine morati da prestanem da igram u folkloru, pošto planiram da studiram - kazala je Mirjana.

I najbolji zdravičar Đorđe Živanović (25), iz Vukmanovca, ponosan je na svoju pobedu, jer se prvi put takmičio.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije