DOMAĆINSTVIMA u Srbiji od 1. decembra brojilo će se okretati po skupljoj tarifi. Cena električne energije za stanovništvo i male kupce poskupeće 3,9 odsto. Agencija za energetiku, odgovarajući na zahtev "Elekroprivrede Srbije", "Eelektromreže Srbije" i "EPS distribucije", odobrila je više cene i za pristup sistemu za prenos električne energije i pristup sistemu za distribuciju električne energije. Njihova računica kaže da će novi cenovnici prosečan račun opteretiti sa dodatnih 150 dinara mesečno.

O skupljoj struji u Srbiji se šuška već nekoliko meseci - još od majske posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda. Finansijski eksperti su insistirali na poskupljenju, a spekulisalo se da je reč o pet odsto. Korekcije su dogovorene pet meseci kasnije. Pored skupljih kilovata, domaćinstva i mali kupci će i pristup sistemu za prenos električne energije plaćati skuplje, takođe 3,9 odsto, dok pristup sistemu za distribuciju električne energije poskupljuje dva odsto.

Pročitajte još - Struja skuplja od decembra, Antić otkrio za koliko

- Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, bez poreza i taksa, utvrđena je na 7,3 dinara po kilovat-času i viša je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,9 odsto - stoji u saopštenju Agencije za energetiku. - Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. decembra 2019. godine. I nakon ove korekcije, cena električne energije i dalje je značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope.

Ministar energetike Aleksandar Antić, koji je u petak i obelodanio poskupljenje, ističe da struja za privredu neće biti skuplja. Veliki potrošači snabdevaju se pod komercijalnim uslovima, o kojima se obično dogovaraju na godišnjem nivou, i to početkom godine.

- Poslednji put je cena struje znatnije podizana 2015. godine, a naredne 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija - istakao je Antić. - Prošle i ove godine nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i znatan rast cena struje na svetskom tržištu. I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, od istočnoevropskih zemalja.

Iako je za domaćinstva u Srbiji struja jeftinija nego u većini drugih evropskih zemalja, na nju troše veći deo kućnog budžeta. Analiza ekonomista okupljenih oko časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" nedavno su utvrdili da struja odnosi više od pet odsto troškova naših domaćinstava, što je evropski rekord.

- Nakon odlaganja je došlo do neminovnog usklađivanja cene - smatra ekonomista Ivan Nikolić. - EPS u ovom segmentu nije obezbedio pokrivenost troškova i razliku je kompenzovao iz segmenta u kome se cene određuju pod komercijalnim uslovima. Ali to nije rešilo problem i to se odrazilo na odlaganje ulaganja. Država treba da vodi računa i da zaštiti najugroženije katregorije ljude, ali kroz veća socijalna davanja, a ne preko cene struje.

Pročitajte još - Novi udar na vozače: Takse za izdavanje saobraćajnih dozvola biće duplo veće

NE MENjAJU CENE?

NOVE cene ne važe za velike sisteme, ali važe za male kupce - preduzetnike i firme do 50 zaposlenih, sa godišnjim prihodom u iznosu do 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čija je potrošnja u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kilovat-časova. U Uniji pekara tvrde da nema razloga da se poskupljenje prelije na cene njihovih proizvoda.

- Ako se ne povećava cena industrijske struje, nema razloga da se menjaju cene - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara. - Velike pekarske industrije koriste peći na gas, a struju za druge mašine koje manje troše. Mali pekari, s druge strane, ne troše toliko struju.

PROSEČAN RAČUN

KALKULATOR potrošnje pokazuje da prosečan račun, ako se uzme u obzir potrošnja od 300 do 400 kilovata mesečno, trenutno iznosi između 3.000 i 3.600 dinara. Nadležni uveravaju da će takvi računi, posle uvećanja, biti veći za 150 dinara.