Brojilo se od 1. decembra okreće ka skupljoj strani: Struja odnosi više od pet odsto troškova naših domaćinstava

S. BULATOVIĆ

02. 11. 2019. u 13:02

Бројило се од 1. децембра окреће ка скупљој страни: Струја односи више од пет одсто трошкова наших домаћинстава
Njihova računica kaže da će novi cenovnici prosečan račun opteretiti sa dodatnih 150 dinara mesečno

DOMAĆINSTVIMA u Srbiji od 1. decembra brojilo će se okretati po skupljoj tarifi. Cena električne energije za stanovništvo i male kupce poskupeće 3,9 odsto. Agencija za energetiku, odgovarajući na zahtev "Elekroprivrede Srbije", "Eelektromreže Srbije" i "EPS distribucije", odobrila je više cene i za pristup sistemu za prenos električne energije i pristup sistemu za distribuciju električne energije. Njihova računica kaže da će novi cenovnici prosečan račun opteretiti sa dodatnih 150 dinara mesečno.

O skupljoj struji u Srbiji se šuška već nekoliko meseci - još od majske posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda. Finansijski eksperti su insistirali na poskupljenju, a spekulisalo se da je reč o pet odsto. Korekcije su dogovorene pet meseci kasnije. Pored skupljih kilovata, domaćinstva i mali kupci će i pristup sistemu za prenos električne energije plaćati skuplje, takođe 3,9 odsto, dok pristup sistemu za distribuciju električne energije poskupljuje dva odsto.

Pročitajte još - Struja skuplja od decembra, Antić otkrio za koliko

- Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, bez poreza i taksa, utvrđena je na 7,3 dinara po kilovat-času i viša je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,9 odsto - stoji u saopštenju Agencije za energetiku. - Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. decembra 2019. godine. I nakon ove korekcije, cena električne energije i dalje je značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope.

Ministar energetike Aleksandar Antić, koji je u petak i obelodanio poskupljenje, ističe da struja za privredu neće biti skuplja. Veliki potrošači snabdevaju se pod komercijalnim uslovima, o kojima se obično dogovaraju na godišnjem nivou, i to početkom godine.

- Poslednji put je cena struje znatnije podizana 2015. godine, a naredne 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija - istakao je Antić. - Prošle i ove godine nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i znatan rast cena struje na svetskom tržištu. I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, od istočnoevropskih zemalja.

Iako je za domaćinstva u Srbiji struja jeftinija nego u većini drugih evropskih zemalja, na nju troše veći deo kućnog budžeta. Analiza ekonomista okupljenih oko časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" nedavno su utvrdili da struja odnosi više od pet odsto troškova naših domaćinstava, što je evropski rekord.

- Nakon odlaganja je došlo do neminovnog usklađivanja cene - smatra ekonomista Ivan Nikolić. - EPS u ovom segmentu nije obezbedio pokrivenost troškova i razliku je kompenzovao iz segmenta u kome se cene određuju pod komercijalnim uslovima. Ali to nije rešilo problem i to se odrazilo na odlaganje ulaganja. Država treba da vodi računa i da zaštiti najugroženije katregorije ljude, ali kroz veća socijalna davanja, a ne preko cene struje.

Pročitajte još - Novi udar na vozače: Takse za izdavanje saobraćajnih dozvola biće duplo veće

NE MENjAJU CENE?

NOVE cene ne važe za velike sisteme, ali važe za male kupce - preduzetnike i firme do 50 zaposlenih, sa godišnjim prihodom u iznosu do 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, čija je potrošnja u prethodnoj kalendarskoj godini do 30.000 kilovat-časova. U Uniji pekara tvrde da nema razloga da se poskupljenje prelije na cene njihovih proizvoda.

- Ako se ne povećava cena industrijske struje, nema razloga da se menjaju cene - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara. - Velike pekarske industrije koriste peći na gas, a struju za druge mašine koje manje troše. Mali pekari, s druge strane, ne troše toliko struju.

PROSEČAN RAČUN

KALKULATOR potrošnje pokazuje da prosečan račun, ako se uzme u obzir potrošnja od 300 do 400 kilovata mesečno, trenutno iznosi između 3.000 i 3.600 dinara. Nadležni uveravaju da će takvi računi, posle uvećanja, biti veći za 150 dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Niko

02.11.2019. 13:55

Mora tako.. Posto ce Od januara biti cak 50.ooo penzionera vise, za plate niko nije siguran kolike ce biti... Al za penzionere para mora da bude, makar mladi jeli suvi hleb

Miki

03.11.2019. 12:51

Kažu struja jeftina pa jeste kad gledam struju kad gledam račun razočarenje struja 1400 a krajni račun3200 leti zimi dupliraju i to ti je to. Dažbine ko i struja (radio ne radio svira radio)

d

03.11.2019. 17:54

"ako se uzme u obzir potrošnja od 300 do 400 kilovata mesečno, trenutno iznosi između 3.000 i 3.600 dinara" - i posto je onda kilovat ? 10 dinara, a i to je malo, da bude recimo 100 dinara, hoce li biti dosta ? svi smo placali da se to izgradi a sam gomila probisveta skida kajmak ?