NOVI SISTEM ZA VOJSKU SRBIJE: „Vetar Provanse” smrt za avione

R. DRAGOVIĆ

16. 07. 2019. u 09:04

НОВИ СИСТЕМ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: „Ветар Провансе” смрт за авионе
Francuski raketni sistem PVO malog dometa "mistral" mogao bi uskoro da se nađe u Vojsci Srbije. Idealan izbor za zaštitu od napada iz vazduha. Francuzi će nam po tom konceptu ponuditi verzije lansera i raketa

SRBIJA bi, ukoliko se realizuje dogovor sa Francuskom, mogla da postane tek deseta evropska država čije oružane snage raspolažu raketama "mistral". Sistem čiju ulaznicu u Vojsku Srbije donosi predsednik Emanuel Makron savremeni je i provereni sistem zemlja-vazduh, koji odlikuju laka prenosivost, preciznost i velika razorna moć prema ciljevima na nebu.

Rakete koje nose naziv po vetru Provanse idealan su izbor za rešenje jedne od najvećih boljki naše vojske - zaštite jedinica od napada iz vazduha. Ovaj sistem viđen je za integraciju na vozilo "pasars" (protivvazduhoplovni samohodni artiljerijsko-raketni sistem), domaće proizvodnje, od kog se očekuje da uskoči u ulogu zaštitnika trupa od napada sa neba na visini od šest do osam kilometara.

Osnov za nabavku ovih raketa biće sporazumi o vojnotehničkoj saradnji, koji su u ponedeljak potpisani.


PROČITAJTE JOŠ: Vulin: Važni što bolji odnosi sa Francuskom; Vesić: Vučić obnavalja stara prijateljstva

- Reč je o više memoranduma i sporazuma koji predviđaju ne samo nabavku tehnologije, već i saradnju srpskih i francuskih stručnjaka. "Mistral", na čijoj proizvodnji radi, pored Francuske, više evropskih država, mogao bi da bude snažna baza za saradnju naših namenskih industrija - navode u Ministarstvu odbrane.

Prema saznanjima "Novosti", koncept baziran na ovom raketnom sistemu osmišljen je tako što će Francuzi Srbiji ponuditi verzije lansera i raketa, a domaći Vojnotehnički institut u Žarkovu bi bio zadužen za integraciju na vozila "pasars". "Mistral", inače ima puno modaliteta, a zavisno od želja korisnika nudi se u vidu mornaričke, pešadijske, vazduhoplovne varijante...

Evropski konzorcijum MBDA, koji proizvodi ove rakete, već dugo je zainteresovan za saradnju sa Srbijom. Beogradu je prethodnih godina ponudio više modela saradnje u čijem su središtu bili sistemi malog i srednjeg dometa. Iako su ove inicijative završene neuspešno, otvorena su vrata i za širu saradnju i razmenu tehnologije. To se pre svega odnosi na radarske i elektronske sisteme koji bi svoju primenu mogli da nađu u Vojsci Srbije.

Razvoj sistema "Mistral" počeo je 1974. godine, a u serijsku proizvodnju ušao je deceniju kasnije. Reč je o izuzetno prilagodljivom sistemu, u čijoj je osnovu laki raketni bacač koji može da se koristi i sa ramena vojnika. Odlikuje ga visoka preciznost, dirigovana termovizijskom glavom, koja najčešće pogađa motor letelice.


PROČITAJTE JOŠ: SIMBOL DVA VEKA PRIJATELjSTVA: Šta će francuski predsednik Emanuel Makron videti na izložbi u Palati Srbija

"ŽIRAFA" UZ TOP

SRPSKO vozilo "pasars", koje će biti ojačano raketama "mistral", svoju premijeru imalo je 2017. godine. Reč je o sistemu razvijenom u Vojnotehničkom institutu, na kome su radile i kompanije "Zastava TERVO", "Jugoimport SDPR", "Srboauto"... Vozilo je naoružano topom "bofors", dometa četiri kilometra, sa spregnutim raketama. Opremljen je modifikovanim radarskim sistemom "žirafa", ima ugrađeni automatski punjač i sistem za vezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Posmatrač sa strane

17.07.2019. 23:04

Da, te rakete su zaista smrt za avione- ali samo onda ako pilote lepo zamolimo da se spuste na visinu manju od 5 km pa da ih onda gađamo tim francuskim raketama! Ko ne veruje, neka malo gugluje (ako zna npr. engleski ili nemački) pa će naći maksimalnu visinu dejstvovanja. Tako je bilo i sa ruskim sistemima u NATO agresiji- agresori su digli avinone na iznad 8000 m i- nijedan naš raketni sistem nije mnogo pomogao! Nama treba S 400- ili bar S 300, sve drugo je zamajavanje naroda.

branko

18.07.2019. 22:57

@Posmatrač sa strane - Posmatrac, to nije ista klasa i ne poredi se, ova vrsta oruzja je potrebna. Ne idu svi avioni tako visoko, tu su i helikopteri, dronovi,,,