Komentar: Jezik

Branislav ĐORĐEVIĆ

10. 04. 2015. u 12:04

Teže je ispraviti grešku nego početi od nule. A jezičke greške postaju mustre. Zapušteno i rđavo jezičko znanje sa ekrana i iz novinskih tekstova spušta se u škole. Počela je, ipak, akcija "Negujmo srpski jezik"

Коментар: Језик

PAMETNI su mobilni telefoni i računari, ali aplikaciju za pismenost još mogu da sanjaju. Milijarde SMS poruka, svakodnevne polemike na "Fejsbuku" i "Tviteru", surovo su ogledalo skromne srpske jezičke kulture. Poruke lete bez interpunkcije, veliko slovo nije važno...

Takvi su, nažalost, i mnogi mediji kojih u Srbiji, po zvaničnom podatku ima 1.391! Stil života postao je: "Objavi, ne proveravaj". Pogrešno se pišu titule, skraćenice... Što da se vodi računa o jeziku, kad zbog pravopisnih brljotina niko sutra neće da ti trlja uši.

Teže je ispraviti grešku nego početi od nule. A jezičke greške postaju mustre. Zapušteno i rđavo jezičko znanje sa ekrana i iz novinskih tekstova spušta se u škole. A u jednoj generaciji imamo 80.000 učenika. I ti mladi ljudi postaće profesori, novinari, ministri...

Počela je, ipak, akcija "Negujmo srpski jezik". Sa nula dinara i velikim odzivom. Sa plakata i u TV spotovima, poznate face deliće jezičke pouke. Brigu o nacionalnom jeziku i matičnom pismu promovišu Gradski sekretarijat za kulturu, Filološki fakultet i Biblioteka grada.

Akcija nije oročena, ali je samo u Beogradu. Želja je da ode dublje, prihvate je druge lokalne samouprave, proširi se na sve srpske škole. Dobro je da rat za srpski jezik i pravopis počne u prestonici. Pre nekoliko godina Kolarac je napravio projekat "Seminar srpske jezičke kulture", za urednike medija, novinare, građane... Svake subote držali su ga akademici Predrag Piper, Ivan Klajn, najbolji profesori... Redovno su dolazile, avionom, samo dve dame iz Podgorice. U dvomilionskom gradu nije bilo zainteresovanih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije