JEDAN od najznačajnijih automobilskih sajmova na svetu, čuveni Međunarodni salon automobila u Frankfurtu ove godine održaće se od 12. do 22. septembra. najavljene su brojne svetske i evropske premijere, a već sada je jasno da će Frankfurt biti u znaku hibridnih i električnih vozila, jer će se automobilski giganti, naprosto utrkivatio ko će sa predstavi najnovije adute za tržišnu utakmicu koju dioktira, najvećim delom, ekologija!

Pročitajte još: Jaguar u razvoj dva nova SUV-a kreće u saradnji s BMW-om

Među prvima koji su objavili program izlaganja na Salonu u Frankfurtui je nemački automobilski gigant "Opel" sada pod kapom francuske PSA grupacije.

Kompanija iz Riselshajma, gde je jedan od najvećih centara inženjera i inovatora globalne automobilske industrije,demonstrira budućnost automU Frankfurtu ćemo, kažu u "Opelu" videti njihopvu viiziju bliske budućnosti a svetske premijere imaće nova "opel astra", nova "opel korsa" i "opel grandlend SUV hibrid.

Pročitajte još: Bugati predstavio novi model od 8 miliona evra

Treba naglasiti da nova "korsa" nije dostupna samo kao efikasna, klasična verzija koju pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već i po prvi put kao električna verzija sa baterijama. "Korsa e" ima dometom od 330 km samo uz pomoć električne energije prema "WLTP" standardima.

Druga svetska premijera na Opelovom štandu "D31 u Hali 11.0" je novi "grandlend X Hibrid" sa pogonom na svim točkovima. "Plag-in" hibrid kombinuje snagu turbo punjenog benzinskog motora zapremine 1,6 litara sa dva elektromotora za ukupnu izlaznu snagu od 300 KS! Preliminarna potrošnja goriva po "WLTP-" (mereno, kombinovano) je 1,6 l/100 km sa 37 g/km CO2 (NEDC3: 1,6 l/100 km, 36 g/km CO2).


Treći novitet je nova "opel astra". Sa svojom izvrsnom aerodinamikom, kompletno novom generacijom agregata i novorazvijenim menjačima "astra" postavlja standarde u vidu efikasnosti i niske emisije gasova. U poređenju sa svojim prethodnikom, emisija CO2 je smanjena i do 21 odsto ("astra" sa 5 vrata, 1,2 Turbo sa direktnim ubrizgavanjem, 96kW/130 ks, potrošnja goriva po NEDC4 standardu: grad 5,3-5,2 l/100 km, otvoreni put 3,9-3,8 l/100 km, kombinovana vožnja 4,4-4,3 l/100 km, 101-99 g/km CO2). Sve ovo novu "astru" stavlja na vrh klase kompaktnih automobila - i čini je najefikasnijom "astrom" svih vremena.


Poslednja ali ne najmanje bitna, nova "opel zafira lajf", na čijoj su svetskoj prezentaciji bile i "Novosti" predstaviće se po prvi pred nemačkom sajamskom publikom u Frankfurtu.


Dvadeset godina nakon što je uspeh započeo sa prvom generacijom 1999. godine, priča se sada nastavlja sa novorazvijenim modelom četvrte generacije: "zafira lajf" dolazi u novim dimenzijama - u tri različite dužine vozila, vrlo svestrana sa prostorom za do devet ljudi i vrhunskim sistemima asistencije i komforom.