Jaguar u razvoj dva nova SUV-a kreće u saradnji s BMW-om

Tanjug

18. 08. 2019. u 23:07

Јагуар у развој два нова СУВ-а креће у сарадњи с BMW-ом

Ilustracija / Depositphotos

Bavarci bi tako dali svoju FAAR platformu, a vrlo verovatno i neke motore
LONDON - Proizvođač automobila Jaguar je već godinama pod indijskom kapom, a tamo mu ne cvetaju ruže pa je da bi zainteresovao mlađu klijentelu olako odbacio svoju aristokratsku notu i pokušao da se nametne naglašenom agresivnom sportskom notom.

I zaista, Jaguarovi modeli, bar kad je SUV u pitanju, vrlo su atraktivni, ali nedovoljno da bi uspeli da ugroze nemačke rivale, posebno BMW, koji u domenu krosovera ne zna za poraz.

To je slučaj i u Kini, gde Jaguar beleži drastičan pad. Ne pomaže ni Bregzit pa je Jaguar Land Rover samo u zadnjem kvartalu prošle godine ostvario minus od 354 miliona dolara. Time se pokazao kao pravi gutač novca pa je prilično olakšao indijski Tata Motors.

PROČITAJTE JOŠ - VOZILO OTKLANJA STRES: Nove tehnologije kompanije "Jaguar Land Rover"

Indijcima je očigledno prekipelo pa su odlučili da smanje troškove na novim modelima. Tako poslednje informacije govore da će u razvoj dva nova kompaktna SUV-a Jaguar krenuti s BMW-om. Bavarci bi tako dali svoju FAAR platformu, a vrlo verovatno i neke motore.

To znači da će novi BMW X1 i Jaguarov mali krosover imati jako puno zajedničkog, a njima će se verovatno pridružiti i mini kantrimen.

Pretpostavlja se da ih na putevima nećemo videti pre polovine sledeće decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

esb-puerto@arcor.de

19.08.2019. 00:04

Koliko nas poštuju englezi , toliko mi njix i njixove proizvode.. Znači englezi , nama netrebaju vaši proizvodi ..

Bungi

20.08.2019. 14:03

Jaguar-Land Rover platforme su previše teške(oko 200 kg) u odnosu na konkurenciju.To se odražava na voznu dinamiku, potrošnju, a na kraju i na brže propadanje kugli, spona,stabilizatora,amortizera,kočionih diskova i pakni.Zato je mnogo jeftinije uzeti lakšu platformu od konkurenta nego razvijati spostvenu.