LONDON - Proizvođač automobila Jaguar je već godinama pod indijskom kapom, a tamo mu ne cvetaju ruže pa je da bi zainteresovao mlađu klijentelu olako odbacio svoju aristokratsku notu i pokušao da se nametne naglašenom agresivnom sportskom notom.

I zaista, Jaguarovi modeli, bar kad je SUV u pitanju, vrlo su atraktivni, ali nedovoljno da bi uspeli da ugroze nemačke rivale, posebno BMW, koji u domenu krosovera ne zna za poraz.

To je slučaj i u Kini, gde Jaguar beleži drastičan pad. Ne pomaže ni Bregzit pa je Jaguar Land Rover samo u zadnjem kvartalu prošle godine ostvario minus od 354 miliona dolara. Time se pokazao kao pravi gutač novca pa je prilično olakšao indijski Tata Motors.

PROČITAJTE JOŠ - VOZILO OTKLANjA STRES: Nove tehnologije kompanije "Jaguar Land Rover"

Indijcima je očigledno prekipelo pa su odlučili da smanje troškove na novim modelima. Tako poslednje informacije govore da će u razvoj dva nova kompaktna SUV-a Jaguar krenuti s BMW-om. Bavarci bi tako dali svoju FAAR platformu, a vrlo verovatno i neke motore.

To znači da će novi BMW X1 i Jaguarov mali krosover imati jako puno zajedničkog, a njima će se verovatno pridružiti i mini kantrimen.

Pretpostavlja se da ih na putevima nećemo videti pre polovine sledeće decenije.