ĐACI Matematičke gimnazije otputovaće sigurno na Matematičku olimpijadu u Argentinu! „Naša Srbija“ i „Holcim“ uplatiće milion dinara od kojih će biti kupljene karte da šest takmičara i dva profesora otputuju na ovo takmičenje sredinom jula.

U školi je, inače, pre dva dana organizovana konferencija za novinare na kojoj je rečeno da je odlazak neizvestan, jer nedostaje 8.000 evra za kupovinu avionskih karata. Direktor škole Srđan Ognjanović rekao je da su dobili obećanja od Ministarstva prosvete i nauke da će uplatiti deo sredstava, ali da novac još nije stigao.

Iz Ministarstva su reagovali, navodeći da je već obezbeđeno 950.000 dinara i da će biti uplaćeno Matematičkoj gimnaziji, kada škola podnese zahtev.

- Istina je da još nismo podneli zahtev, ali to je zato što moraju da se navedu imena svih članova reprezentacije, a za jednog đaka je još neizvesno da li će putovati - objašnjava Srđan Ognjanović. - Ali već smo ih usmeno obavestili i obećali su nam da ćemo dobiti deo novca. Nije bilo reči o celoj sumi, koju sada pominju.

Inače, objašnjava Ognjanović, đaci su se nedavno vratili sa Balkanske olimpijade, na kojoj su bili treći u ekipnom plasmanu, i Ministarstvo je za to takmičenje odobrili deo sredstava. Takmičenje je prošlo, ali pare još nisu „legle“ na račun.

- Ako bismo čekali na tu uplatu, deca ne bi ni otputovala - kaže Ognjanović.

Sav novac koji dobiju, objašnjava, čuva se za naredna takmičenja.