ŽRTVE TREBA OHRABRITI DA PROGOVORE: Zašto nekim ženama treba više vremena da prijave silovatelja

Z. NIKOLIĆ

20. 01. 2021. u 08:32

NAKON silovanja, gotovo po pravilu, žrtve se nalaze u procesu različitih faza koje treba osvestiti, savladati, prevazići, a tek onda preduzeti neke postupke, između ostalog i prijaviti nasilnika policiji - objašnjava Mirjana Mitić, socijalna radnica i konsultant za pružanje direktne podrške ženama sa iskustvom nasilja iz Autonomnog ženskog centra.

ЖРТВЕ ТРЕБА ОХРАБРИТИ ДА ПРОГОВОРЕ: Зашто неким женама треба више времена да пријаве силоватеља

Ilustracija

- U većini slučajeva, procesi su praćeni osećajem sramote i straha. Žrtve često okrivljuju sebe zato što im se to desilo, misle da im niko neće verovati. Postavljaju sebi pitanje šta će biti nakon što progovore? Koga će to povrediti? Da li će ih to obeležiti za ceo život?

Potom sledi strah od pitanja zašto odmah nisu prijavile takav događaj? To nastupa bez obzira na to da li se žrtva javila posle nekoliko dana, meseci ili godina.

- Okruženje u kom postoji nerazumevanje, ali i činjenica da institucije ne garantuju brz i efikasan razultat, mogu doprineti tome da žrtva nikada ne skupi dovoljno snage da progovori - dodaje naša sagovornica.

Čitavo društvo mora iznova da šalje poruku da nema tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a naročito silovanja.

- Za nasilje je uvek kriv onaj ko ga čini, ma kako se žrtva ponašala ili nosila - jasna je Mitićeva. - Verujem da će se mnoge žrtve ohrabriti da prijave preživljeno. Ovaj slučaj će biti test za naše pravosuđe, prvenstveno tužilaštvo. Treba jasno dokazati da je osumnjičeni silovao tako veliki broj devojaka, a sve je postalo jasno posle proteka toliko godina od kada su se silovanja desila. Moraju da budu primenjene sve zakonske mere kako bi se ove devojke zaštitile od sekundarne traumatizacije, ali i eventualnih pretnji ili ucena tokom postupka.

BEZUSLOVNO POVERENjE

Logično pitanje je kako žrtvama silovanja pružiti podršku?

- Bezuslovno verovanje i istinska empatija su prvi koraci kada neko progovori - podvlači Mitićeva. - Time žrtvi dajemo snagu da progovori o onome šta je preživela. Ne umanjujući značaj terapijskog oporavka žrtve silovanja, smatram da fokus mora biti i na društvenoj odgovornosti u slučajevima kada se ova tema otvori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a