ODLUKA SPECIJALNOG SUDA: Osumnjičeni hakeri izručuju se Americi

J. D. Lj.

02. 11. 2020. u 15:53

SPECIJALNI sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama desetoro hakera, osumnjičenih iz Srbije, koje ta država potražuje zbog računarske prevare putem lažnih investicionih platformi, a koji su se inače, protivili izručenju.

ОДЛУКА СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА: Осумњичени хакери изручују се Америци

Depositphotos

Samo je jedan od njih, osumnjičeni A.S. ranije dao saglasnost za izručenje, pa je sud za njega utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje po pojednostavljenoj proceduri.

Konačno, današnjom odlukom, sud je utvrdio da budu izručeni Kristijan Krstić, njegova supruga Ksenija F. A. K, M. P, U. S, N. K, A. S. E, M. M, N. D, B. R. i N. M. a radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu Teksasa. Njih teksaški pravosudni organi terete za "zaveru u izvršenju prevare koja uključuje elektronsku komunikaciju" i zbog "zavere u pranju novca" prema zakonima SAD.

Na ovu odluku suda svi imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja. Ipak, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Srbije.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je prošle nedelje ukinuo pritvor državljanki Filipina sa boravištem u Nišu, Kseniji F. A. K, jer treba da se porodi i odredio joj kućni pritvor uz nanogvicu.

Ostalih 10 okrivljenih su i dalje u pritvoru.

Rešenjem je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pošto je veće zaključilo da je molba SAD za izručenje u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i SAD.

Svih 11-oro sumnjiče se da su, kao organizovana kriminalana grupa, počev od 2011. pa do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je, kako se sumnja, pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza, upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe. Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala te lažne investicione platfome i, nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim, već razrađenim metodom rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)