POSLEDNjI ROK DA SE PRIJAVE ZAGAĐIVAČI: Ko ne plati taksu, kazna do 2 miliona

S. BULATOVIĆ

četvrtak, 30. 07. 2020. u 18:00

ПОСЛЕДЊИ РОК ДА СЕ ПРИЈАВЕ ЗАГАЂИВАЧИ: Ко не плати таксу, казна до 2 милиона

Foto Depositphotos

POSLODAVCI traže da država odloži naplatu eko-takse i to do aprila naredne godine. Nadležni još ne odgovaraju na ovaj zahtev privrede, a firmama rok za prijavu ističe sutra.

Lokalne samouprave mahom su zadovoljne odzivom preduzeća i preduzetnika. Očekuju da će većina ispoštovati utvrđeni datum. Obavezu plaćanja eko-takse imaju skoro svi iz evidencije Agencije za privredne registre. Visina obaveze se određuje u odnosu na delatnost i veličinu firme. Raspon je od 5.000 do dva miliona dinara godišnje.

- Većina registrovanih preduzeća i preduzetnika su obveznici eko-takse - objašnjavaju u Poreskoj kancelariji "Tatić". - Možda je najviše desetak delatnosti koje nemaju obavezu njenog plaćanja, ali je to veoma mali broj u odnosu na sve privredne subjekte. Ova taksa se obračunavala i ranije, ali na drugačiji način. Predviđena je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Svi koji se ne prijave i ne plate je, rizikuju kaznu predviđenu zakonom.

DELATNOST DIKTIRA CENU

IZNOS obaveze zavisi pre svega od delatnosti, odnosno koliko ona zagađuje životnu sredinu, ali i od veličine samog preduzeća. Ideja nadležnih je da se dođe do principa "plati koliko zagađuješ". Najmanji godišnji iznos je 5.000 dinara, a najveći dva miliona dinara. Firme u prijavi navode i godišnji prihod, jer ovaj namet na godišnjem nivou ne sme da pređe 0,4 odsto prihoda kompanije ili preduzetnika.

A Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji propisuje i niz drugih nameta, neplatišama preti sankcijom od 500.000 do čak dva miliona dinara. U lokalnim samoupravama se nadaju da do kažnjavanja neće ni doći. U Užicu tako kažu da je odziv zasad dobar.

Foto Ilustracija VN

- Odskora je moguće da se elektronski prijave i dosta se preduzeća i preduzetnika javlja - kažu u upravi Užica. - Nemamo tačan podatak koliko je obveznika, a u Užicu oko 5.000 preduzeća i preduzetnika obavlja delatnost.

Obveznici ovaj namet treba da plate za manje od tri nedelje u 2019. godini, pošto je Uredba doneta u decembru. U slučaju 2020, obaveza se računa za čitavu godinu. U Subotici je prijavu za obe godine moguće dostaviti elektronski.
- Javljaju nam se firme i preduzetnici u velikom broju - objašnjavaju nadležni u Subotici. - Donedavno nismo imali mogućnost elektronske prijave, ali od kada je ona uvedena, odziv je veliki. Do pre nekoliko dana bilo ih je već 2.600. Broj preduzetnika stalno varira. Oni se osnivaju, ali se i lako odjavljuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)