JEDINSTVENI PRIZORI SA HILANDARA: Prikazan dokumentarac o Vučićevoj poseti Svetoj Gori

Novosti onlajn

08. 01. 2021. u 22:11 >> 22:32

ЈЕДИНСТВЕНИ ПРИЗОРИ СА ХИЛАНДАРА: Приказан документарац о Вучићевој посети Светој Гори

Foto: Printscreen/PINK

Na Televiziji Pink emitovan je kratki dokumentarni film o poseti predsednika Srbije Aleksandar Vučića Hilandaru.

Na samom početku filma prikazan je kratki istorijat manastira Hilandar, o kojem je govorio i Nenad Popović. 

- Kada su prenošene mošti u Studenicu, po legendi, iz tog mesta je nikla ova loza - komentarisao je predsednik u filmu specifično mesto na Hilandaru. 

Kako je istaknuto u filmu, predsednika je iguman Metodije dočekao na kapiji Hilandara. Istaknute su 3 zastave, srpska, grčka, kao i zastava Hilandara, što se čini samo u trenucima najveće počasti. Za vreme liturgije, iguman Metodije je pomenuo predsednika Vučića. 

Vučić je dosta vremena tokom obilaska proveo u molitvi ispred ikone Bogorodice Trojeručice. 

Foto: Printscreen/PINK

Prikazan je i vinograd Savino polje u kojem srpski monasi već vekovima uzgajaju vinovu lozu. Poseban akcenat stavljen je i na maslinu koju je posadio još car Dušan. 

- Dobio sam okrepljenje da se borim za Srbiju, da naša zemlja bude još snažnija. Ovde ispred ove masline, ovde se nekako sublimušu i nacionalno, državno i duhovno jednistvo srpskog naroda, i to je ono što moramo da zadržimo u godini koja je pred nama - rekao je predsednik.

- Ubrzaćemo i obnovu manastira, jer je ovo jedan od naših najznačajnijih manastira, ali i jedan od najlepših manastira u celom svetu - obećao je on, čime je dokumentarac i završen.  

Podsetimo, predsednik Vučić je Badnje veče i Božić proveo na Svetoj Gori.

- Uzvišeno je bilo biti gost manastira Hilandar i manastirske bratije na Božić, najradosniji pravoslavni praznik. Mnogo toga sam naučio i mnogo toga video, ali, verujem, i dobio okrepljenje i posebnu snagu da se borimo za našu Srbiju - da Srbija bude uspešnija, još snažnija, da čuvamo naše nacionalne interese - poručio je Vučić sa Svete Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (118)

Vanja

08.01.2021. 23:01

Volim Srbiju i sve što ima veze sa njom, njenu kulturu, istoriju, baštinu...Manastir Hilandar je ogledalo naše vere, koje na najuzvišeniji način prikazuje veru u Boga i ljude. Veru u Srpstvo. Mi zaista jesmo nebeski narod! Ponosna sam što imamo predsednika koji razume ono što oseća cela Srbija.

Maja

08.01.2021. 23:05

Fascinirana sam ovom lepotom. Srećna sam sto je napravljen ovaj dokumentarac, jer govori o nastanku Hilandara kroz vekome i sto smo videli delić lepote koja se nalazi unutar svetinje!

Nikola

08.01.2021. 23:32

Потребно је времена и знања да се манастир Хиландар представи. Богатство је у духовном и културном наслеђу, Хиландар на Светој Гори је један од најлепших манастира на свету.

Jelena

09.01.2021. 00:20

Hilandar je sveto mesto na kome se prozimaju nacionalno i duhovno bice srpskog naroda, koje nas podseca na nasu istoriju, tradiciju, veru i poreklo. Samo narodi koji postuju svoje pretke i duhovnu vertikalu, traju i opstaju u vremenu.

Tijana

09.01.2021. 00:24

Vucicu je bila velika cast da boravi u Hilandaru i da prisustvije liturgiji! Drzava Srbija ce pomoci obnovu ove svetinje koja je poprilicno stradala u pozaru pre 17 godina! Najlepša svetinja na svetu i to naša!

Stefan

09.01.2021. 00:38

Nesto sto se ne moze recima opisati. Duhovna lepota svetinje, ispred masline, spaja duhovno i drzavno jedinstvo srpskog manastira. Nova i jaca snaga za dalje.

Petar

09.01.2021. 00:41

Hilandar je srce srpske kulture, a Srbija brine o svojim svetinjama. Predsednik ce uciniti sve sto je u njegovoj moci da pomogne obnovi manastira Hilandara, jer moramo sacuvati nasu svetinju.

Luka

09.01.2021. 00:44

Hilandar je za Srbe duhovno imanje, ono nas vekovima snazi, napaja snagom sloge i mira. Iz njega izlazimo nadahnuti i spremniji za sve sto nas ceka u buducnosti.

ana

09.01.2021. 07:03

Manastir Hilandar je sveto mesto na kome se prozimaju nacionalno i duhovno bice srpskog naroda, koje nas podseca na nasu istoriju, tradiciju, veru i poreklo.

Sofija

09.01.2021. 07:12

Манастир Хиландарје наша најважнија светиња велика је част што је преседник Србије га посетио чиме показао да води рачуна о духовном и нацоналном индетитету

Zlatko

09.01.2021. 19:36

Na snimcima se vide predivni predeli, građevine u okviru kompleksa ali i unutašnjost Hrama. Velelepno zdanje, treba što više pomoći da se što pre završi restauracija.