ZA VIKEND ORKANSKA KOŠAVA: Poznati meteorolog otkriva šta nas čeka iduće nedelje - biće i padavina!

Novosti online

05. 12. 2020. u 12:17

ЗА ВИКЕНД ОРКАНСКА КОШАВА: Познати метеоролог открива шта нас чека идуће недеље - биће и падавина!

Foto: Novosti

TOKOM vikenda olujna i orkanska košava, a očekuju se udari i do 130km/h! Sledeće sedmice česte padavine, ali i dalje uz košavu, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- I tokom vikenda u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i na planinama sa olujnim, a na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 130 km/h. Nakon što je u sredu i četvrtak košava bila hladnog karaktera, tokom vikenda košava će biti toplog karaktera, uz temperature ponegde i preko 15°C, lokalno i do 17°C - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je naveo, jaka i olujna košava posledica je izraženog gradijenta vazdušnog pritiska i to zbog ciklona iznad centralnog Mediterana, uz veoma nizak vazdušni pritisak i zbog veoma visokog vazdušnog pritiska sa istoka i severoistoka.

- Zbog očekivane olujne i orkanske košave, do kraja sedmice preporučuje se ogroman oprez na otvorenom i izbegavanje boravka u šumskim kompleksima, parkovima i na drugim kritičim mestima. Očekivani udari košave mogu da uslove materijalnu štetu i da ugroze ljudske živote i živote životinja. Ogroman oprez savetuje se i u saobraćaju, naročito na mostovima i nadvožnjacima, a naročito mogu opasni biti bočni udari vetra.

Košava će duvati i tokom većeg dela sledeće sedmice, a olujna će ponovo biti sredinom sledeće sedmice. navodi naš meteorolog.

Nakon što nas tokom ovog vikenda očekuju temperature i do 17°C, sledeće sedmice biće svežije, ali sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine i maksimalne vrednosti biće od 7 do 13°C, a u ''plusu'' biće i tokom jutra, dakle, ne očekuju se mrazevi. Zbog uticaja siklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, sledeće sedmice u Srbiji očekuju se i veoma česta prolazna naoblačenja sa kišom, a susnežica i sneg očekuju se samo na najvišim planinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)