NAJVEĆE VOJNO TAKMIČENJE: Ekipe Vojske Srbije spremne za početak Međunarodnih vojnih igara

Novosti online

18. 08. 2020. u 16:28

OVOGODIŠNjE Međunarodne vojne igre, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja u svetu, održavaju se od 23. avgusta do 5. septembra na teritoriji pet država, Rusije, Belorusije, Jermenije, Azerbejdžana i Uzbekistana.

НАЈВЕЋЕ ВОЈНО ТАКМИЧЕЊЕ: Екипе Војске Србије спремне за почетак Међународних војних игара

Foto: Ministarstvo odbrane

Svoje učešće na ovom prestižnom takmičenju prijavilo je 160 ekipa iz 30 zemalja, a nadmetanje je organizovano u 30 disciplina.

Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u tri discipline, „Tenkovski biatlon“ koji se održava na poligonu „Alabino“ kod Moskve, u „Vojnom reliju“ u Republici Tiva na istoku Ruske Federacije i u takmičenju „Snajperska granica“ u Belorusiji.

U disciplini „Tenkovski biatlon“ učestvovaće 24 pripadnika Vojske Srbije, u „Vojnom reliju“ naša trinaestočlana ekipa, a u „Snajperskoj granici“ takmičarsku ekipu čini devet pripadnika Vojske Srbije.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće na Forumu „Armija“, koji se održava tokom trajanja Međunarodnih vojnih igara, a organizuje se na inicijativu ruskog ministra odbrane generala Sergeja Šojgua. To je jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Na ovogodišnjem sajmu izlagaće oko 1.500 ruskih i stranih kompanija, koje će predstaviti 25.000 jedinica oružja i vojne tehnike.

Foto: Ministarstvo odbrane

Međunarodne vojne igre prati i Festival nacionalne kulture koji se održava u Domu družbe na poligonu Alabino i u Parku Patriot, koji je sastavni deo tog prostranog vojnog kompleksa nadomak Moskve. Svaka zemlja učesnica festivala na svom štandu u Domu družbe raznim eksponatima predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici iz tih zemalja nastoje da pesmom i igrom pokažu muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje. Na prošlogodišnjem festivalu štand Srbije u Domu družbe bio je među najposećenijim, a u umetničkom delu veoma uspešno nas je predstavio kvartet Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Ove godine planirano je da pored predstavnika Uprave za odnose sa javnošću i članova Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, koji će nastupiti sa vojničkim marševima, tradicionalnim vokalnim i instrumentalnim kompozicijama iz raznih krajeva Srbije i muzikom iz svetskih filmskih hitova, umetnički deo obogatimo predstavljanjem folklornog bogatstva Srbije nastupom folklorne grupe KUD „Dimitrije Koturović“.

 
Na štandu će članovi folklorne grupe prikazati raznovrsnost narodnih nošnji i uniforme Srpske vojske iz ranijih perioda. Filmska produkcija VFC „Zastava filma“ biće upotpunjena novim filmovima u samostalnoj i koprodukciji sa Radiotelevizijom Srbije, a izbor knjiga u izdanju Medija centra „Obrana“ obogaćen novim izdanjima u ediciji „Ratnik“ i novim naslovima prevedenim na ruski jezik.

U raportu naših ovogodišnjih učesnika iz Rusije i Belorusije ističe se da naši takmičari, posle boravka u karantinskim uslovima, vredno treniraju i da su spremni za najbolje rezultate, mada je konkurencija izuzetna.

Foto: Ministarstvo odbrane

Na „Tenkovskom biatlonu“ žrebom je odlučeno da naši tenkisti budu u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom. Prvu trku voziće 23. avgusta na tenkovima žute boje, a drugu i treću individualnu trku voziće 26. i 29. avgusta. Učestvovaće četiri najbolje posade srpskih tenkista, tri takmičarske i jedna rezervna.

- I ove godine otvaramo takmičenje. U grupi smo sa ekipama Belorusije i Azerbejdžana, koje su prošle godine bile u finalu, kao i sa tradicionalno odličnom Kinom, koja je prethodnih godina redovno bila na pobedničkom postolju. Naši tenkisti su motivisani i daće sve od sebe da dostojno predstave našu zemlju - poručuje iz Moskve potpukovnik Rade Adamović.

Srbija i Azerbejdžan će voziti na tenkovima ruske vojske T-72B3, dok su Belorusija i Kina tradicionalno dopremili svoju tehniku. Belorusi će se takmičiti na modernizovanim tenkovima T-72, dok su Kinezi dovezli četiri tenka „Tajpa-96“, koji inače predstavljaju glavne borbene tenkove Narodno-oslobodilačke vojske Kine.

„Tenkovski biatlon“ ima tri takmičarske faze: individualne trke, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke, a za titulu pobednika u finalu nadmetaće se četiri najbolje ekipe. Ove godine u takmičenju učestvuje 16 zemalja, podeljenih u dve divizije od po osam ekipa. Podsećamo da su tenkisti Vojske Srbije, na šest dosadašnjih takmičenja, najbolji rezultat ostvarili 2015. godine kada su zauzeli treće mesto.

Vojni vozači drugi put učestvuju na takmičenju „Vojni reli“, a u svom prvom učešću prošle godine osvojili su treće mesto. Pripremaju se u gradu Kizil, glavnom gradu Republike Tiva, u kojoj će takmičenje biti održano od 23. do 30. avgusta.

„Naša ekipa se intenzivno priprema i sve teče po planu. Ekipu sačinjavaju vozači vojnih vozila iz svih operativnih sastava Vojske Srbije, Garde, Brigade veze, CLoB i bVP „Kobre“. Kapiten ekipe je kapetan Dejan Čejović. Od Oružanih snaga Ruske Federacije dobili smo vozila marke Ural i Kamaz, formule pogona 4h4 i 6h6, pripremili smo ih i spremno čekamo start takmičenja, na kome ove godine učestvuju ekipe iz Belorusije, Uzbekistana, Rusije i Srbije“, javlja nam iz dalekog Kizila pukovnik Dragiša Zinaja, vođa naše ekipe i ujedno član sudijskog tima na takmičenju „Vojni reli“.

Svakodnevne treninge počeli su i strelci koji u Belorusiji učestvuju u disciplini „Snajperska granica“. Prema raportu vođe ekipe kapetana Milentija Ristića strelci će ambiciozno nastupiti na takmičenju u želji da ponove odlične rezultate iz prošlih nastupa, kada su naši pripadnici potporučnik Đorđe Lapčević i desetar Ivan Obrenović u disciplini „Mešoviti parovi“ osvajali zlatne medalje na ovom takmičenju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju