DOKTORKA IZ NOVOG SADA NE GUBI LICENCU: Vređala studentkinju na rasnoj osnovi, ali ne može da joj se sudi

Novosti online

05. 08. 2020. u 14:06

LEKARSKA komora Srbije saopštila je danas da će njen Etički odbor razmatrati prijavu pristiglu u Klinički centar Vojvodine u vezi sa doktorkom Milenom Š., koja je vređala studentkinju Medicinskog fakulteta iz Irske u liftu samo zato što je crnkinja, na narednoj sednici.

ДОКТОРКА ИЗ НОВОГ САДА НЕ ГУБИ ЛИЦЕНЦУ: Вређала студенткињу на расној основи, али не може да јој се суди

Foto: Printscreen

- Etički odbor LKS razmatraće pristigli prijavu KC Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik etičkog odbora zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru - stoji u saopštenju LKS.

O ovome ne može da odlučuje Sud časti već će Etički odbor.

Etički odbor, naime, nema pravo da oduzme licencu, već samo može da joj izrekne neku vrstu opomene. 

On će postupati po prijavi KC Vojvodine, koja je uputila prijavu kao pravno lice Lekarskoj komori, a da bi Sud časti odlučivao o doktorki, mora prijavu da podnese fizičko lice.

- Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine osudio je njeno neprimereno ponašanje i dao mišljenje da je narušen kodeks medicinske etike, jer je lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Postupajući u skladu sa mišljenjem Etičkog odbora, ispunjavajući svoju zakonsku i etičku dužnost, Klinički centar Vojvodine je uputio Lekarskoj komori Srbije prijavu uz svu potrebnu dokumentaciju na dalju nadležnost - rečeno je u PR službi KCV. 

Ovaj incident dogodio se 29. juna. Doktorka je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Snimak možete pogledati klikom OVDE.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: "Izlazi zato što možda imaš koronu. Izlazi. J**i se".

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem.

Doktorka joj je tada rekla: "Sa tobom imam problem zato što si crna krava".

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a