KOVID PROPUSNICE DA VAŽE 24 SATA! Dr Tiodorović objasnio predlog Kriznog štaba za škole, pričao i o raspustu

Novosti online

28. 10. 2021. u 09:45

ODLUKA da li će učenici preći na onlajn nastavu pod znakom je pitanja, a član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kaže da je predlog da deca ipak treba da idu u školu, jer najviše gube na onlajn režimu.

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ДА ВАЖЕ 24 САТА! Др Тиодоровић објаснио предлог Кризног штаба за школе, причао и о распусту

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Rade Prelić/Novosti

- Postoji predlog koji smo konstituisali prekjuče, a to je da deca ipak treba da idu u školu - kaže dr Tiodorović.

On kaže da postoji razlika između osnovaca od prvog do četvrtog kojima je neophodno da idu u školu i da postoji mogućnost da to funkcioniše. Što se tiče viših razreda epidemiolog kaže da će se danas odlučivati na osnovu podataka kojima se raspolaže, jer situacija nije svuda ista.

- Mogu reći da je kod srednjoškolaca koji su na kombinovanoj nastavi to ipak dalo nekog efekta, iako je ovo kratak period za bilo kakvu procenu. Da ne bude 35 učenika u odeljenju, nego da bude polovina, to ipak mnogo znači, barem da jedno 10-15 dana održimo takav odnos. To je neophodno da se škola u pravom smislu doživi i kao obrazovna i kao vaspitna i kao socijalna ustanova - objašnjava dr Tiodorović.

Epidemiolog Tiodorović kaže da se razgovaralo o mogućem malom zimskom raspustu i da bi to otprilike bila cela jedna nedelja.

- To bi bila otprilike cela jedna nedelja, s tim što pre toga imate vikend, pa posle toga vikend, 9 dana. Da li će biti ranije ili sredinom meseca, videćemo šta je najviše odgovarajuće, jer moramo da poštujemo i to šta će reći i prosvetni radnici i sindikati i ono što misle roditelji - objašnjava epidemiolog.

On kaže da u svakom slučaju ima dogovor da se očuva ono što je najvažnije, a da deca gube najviše ako su na onlajnu.

Da li je realno očekivati da će se povećati vakcinacija od kako su uvedene kovid propusnice, dr Tiodorović objašnjava da nisu uvedene isključivo da bi se ljudi naveli na vakcinaciju zbog toga, ali je cilj da se stvori motivacija kod ljudi.

- Ne, nisu zbog toga, ali su sastavni deo toga da se stvori atmosfera i motivacija. Može se reći po podacima iz Doma zdravlja da je skoro tri puta više vakcinisanih nego prethodnih dana kada se ovo nije primenjivalo, i da se javlja značajan broj, što je najvažnije, onih koji primaju prvu vakcinu - kaže dr Tiodorović.

Dr Tiodorović napominje da ova mera sa kovid propusnicama nije dovoljna.

- Bolje da bude na 24 sata. Mi jesmo za to i mislim da to treba primeniti posle jednog perioda i na šire objekte, svuda gde postoji zatvoreni prostor osim kad su u pitanju apoteke, snabdevanje gorivom i hranom - zaključuje dr Tiodorović-

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE - Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas