DOČEK ISPUNJEN RADOŠĆU: Počela dvodnevna poseta patrijarha Porfirija BiH

V. Mitrić

17. 10. 2021. u 07:43

PATRIJARH srpski Porfirije započeo je juče dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini.

ДОЧЕК ИСПУЊЕН РАДОШЋУ: Почела дводневна посета патријарха Порфирија БиХ

Foto SRNA

Na ulasku u Republiku Srpsku i BiH, kod Zvornika, poglavar SPC je, kako je naveo na svom instagram-profilu, uživao u bajkovitom pejsažu mesta Divič, na putu ka Sarajevu, koje leži na samom Drinskom jezeru.

NJegovu svetost dočekao je na Sokocu mitropolit dabrobosanski Hrizostom i načelnik opštine Milovan Bjelica.

Povod posete poglavara SPC je obeležavanje jubileja - 30 godina arhijerejskog i 50 godina monaškog staža mitropolita Hrizostoma.

U kasnim popodnevnim satima, posle veličanstvenog dočeka vernika, patrijarh Porfirije je ušao u Saborni hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, gde je služena doksologija (slavoslavlje). U ovoj drevnoj i lepoj svetinji, srpski patrijarh će danas služiti svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhijereja, sveštenstva i monaštva.

Saborni hram je bio pretesan da primi sve koji su došli da vide, čuju i uzmu blagoslov od srpskog prvoarhijereja, koji, kao poglavar SPC, prvi put boravi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na Romaniji.

Za ovdašnje ljude njegova poseta je velika duhovna radost, a mnogi od njih kažu da je "veliki blagoslov i samo to što je prošao kroz njihova mesta".

Vulinu Hilandarska gramata

MINISTRU unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu juče je darovana Hilandarska gramata ukazom arhimandrita Metodija, igumana Svetog manastira Hilandara, za iskazano dobročinstvo pri ustrojenju hilandarskog sela u Sijarinskoj Banji, kao i za nesebičnu pomoć i doprinos hilandarskim aktivnostima. Vulin je zahvalio sveštenstvu i monaštvu manastira Hilandar na svemu što čine za dobrobit srpske dece i omladine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)