ZA LAKŠI ŽIVOT OSOBA OŠTEĆENOG SLUHA: Svečano otvoren prevodilački centar za znakovni jezik (FOTO)

V. C. S.

22. 09. 2021. u 20:01

NACIONALNI prevodilački centar za znakovni jezik sa video relej servisom, prvi u Srbiji, otvoren je od danas za sve korisnike u zemlji i one koji prolaze kroz našu zemlju.

ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ ОСОБА ОШТЕЋЕНОГ СЛУХА: Свечано отворен преводилачки центар за знаковни језик (ФОТО)

Foto: Promo

Pokretanjem centra više od 70.000 gluvih i nagluvih ljudi, kao i članova njihovih porodica, moći će da koriste jedinstveni servis prevođenja, sa i na znakovni jezik, što će im omogućiti samostalan život i kretanje i kvalitetniju svakodnevicu.

Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra omogućeno je zahvaljujući angažovanju Gradske organizacije gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Udruženju mladih gluvih Srbije, uz pomoć Srpskog filantropskog foruma i zahvaljujući donaciji od 16,2 miliona dinara kompanije Japan Tobacco International.

Kompanija JTI je obezbedila sredstva za pokretanje centra i prvu godinu rada - nabavljanje opreme i angažovanje prevodilaca, kao i za razradu i primenu aplikacije i opreme za video relej servis potreban za prevođenje na daljinu. Sredstva za realizaciju i otvaranje centra prikupljena su povodom prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja. Današnji događaj upriličen je u okviru obeležavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih, saopštavaju organizatori.

Gluvi i nagluvi se svakodnevno sreću sa brojnim izazovima na ulici, u institucijama ili obrazovnim ustanovama. Jedan od najvećih problema jeste to što ne mogu da komuniciraju, niti samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti, poput odlaska kod doktora, komunikacije roditelja koji su gluvi sa prosvetnim radnicima, komunikacije sa državnim organima i organima lokalne samouprave, u centrima za socijalni rad, sudstvu i pravosuđu...

Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik je prvi centar koji će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji, i podrazumevaće i razvoj obrazovnog sistema za znakovni jezik i edukaciju tumača. Aktivna primena znakovnih jezika posebno je važna u obrazovnim institucijama i zdravstvenim ustanovama, kako bi ljudi sa oštećenjem sluha mogle nesmetano da iskažu svoje potrebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta