AKO STE PRIMILI KINESKU VAKCINU, OBAVEZNO PROČITAJTE: Oglasili se američki naučnici zbog Sinofarma

Tanjug

27. 05. 2021. u 16:42

DVE vakcine kineske kompanije Sinofarm su bezbedne i efikasne protiv kovid-19, navedeno je u studiji objavljenoj u medicinskom Časopisu Američkog lekarskog udruženja.

АКО СТЕ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ, ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАЈТЕ: Огласили се амерички научници због Синофарма

Foto Z. Jovanović

Naučnici su čekali više detalja o ove dve vakcine, iako se one već koriste u mnogim zemljama, a jedna je nedavno dobila podršku Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu, preneo je AP.

U izveštaju objavljenom onlajn u Časopisu Američkog lekarskog udruženja, zaključuje da su vakcine efikasne oko 73 odsto, odnosno 78 procenata, kao što je Sinofarm ranije i tvrdio.

Istraživači iz Sinofarma i njegovih lokalnih partnera na Bliskom istoku navode da je u istraživanju učestvovalo oko 40.380 učesnika.

Dve vakcine

Korišćene su dve vakcine kompanije Sinofarm, jedna koju je razvio Institut bioloških proizvoda iz Vuhana, druga koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode i placebo.

Istraživanje je izvedeno u četiri države - Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Jordanu, međutim, u studiji su prikazani samo podaci za Bahrein i UAE.

- Nema ničeg vrlo iznenađujućeg. U skladu je sa onim što su ranije tvrdili, ali ne uklanja u potpunosti sumnje u vezi Sinofarma - rekao je Ðin Dong-jan, profesor medicine na Univerzitetu u Hong Kongu koji nije bio ukljucen u studiju.

Primili milioni širom sveta

Vakcine, obe napravljene od inaktiviranih virusa, već su date milionima ljudi širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Pekinškom institutu za biološke proizvode vakcinu protiv kovid-19 za hitnu upotrebu početkom maja, tako da je to prva kineska vakcina koja je dobila sertifikat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)