Dupli računi za održavanje

J. Dinčić

18. 11. 2018. u 20:15

Deo stanovnika solitera u zemunu kivan na "šefa" zgrade. Problemi zbog raskida ugovora sa Vojnom ustanovom

Дупли рачуни за одржавање

Zgrada na Keju oslobođenja 13

STANARI višespratnice na Keju oslobođenja 13 u Zemunu mesecima unazad nadgornjavaju se sa upravnikom ove stambene jedinice. Povod za nesuglasice nastao je samo nekoliko meseci nakon što su ga imenovali za upravitelja, a problemi su eskalirali kada je rešio da raskine ugovor, bez saglasnosti stanara, sa Vojnom ustanovom koja je zadužena za održavanje zgrada.

Iako soliter do kraja godine sa pomenutim preduzećem ima zaključen ugovor, stanarima su od marta počeli da pristižu dupli računi. Jedne i dalje šalje Vojna ustanova, dok se novim, koji pristižu od Skupštine stanara, investiciono i tekuće održavanje uplaćuje direktno na račun zgrade.

Deo stanara ovog solitera odlučio je da do 31. decembra novac i dalje uplaćuje na račun Vojne ustanove, dok se ugovor zvanično na raskine. Oni međutim, redovno dobijaju i opomene od Skupštine stanara jer ne izmiruju komunalne obaveze. U soliteru ima i onih koji plaćaju dvojne račune, jer ne žele da ulaze u sukob.

Međutim, prema rečima upravnika ove zgrade Mirka Božovića, nadzorni odbor je u saradnji sa timom advokata 5. marta predao Vojnoj ustanovi raskid ugovora.

- Na sastanku koji smo održali 28. februara većinom glasova odlučeno je da raskinemo ugovor sa Vojnom ustanovom, jer oni ništa konkretno u našoj zgradi nisu uradili godinama unazad - objašnjava Mirko. - Na računu zgrade tada je bilo 600.000 dinara, za koje smo odlučili da Vojska preuzme umesto da nastavimo da plaćamo održavanje stambene zajednice u otkaznom roku.

Ipak, u zvaničnom odgovoru koji je Vojna ustanova "Beograd 2" uputila našoj redakciji potvrđeno je da Ugovor o održavanju sa ovom zgradom imaju do kraja godine. Oni navode i da ih je upravnik Mirko Božović u martu pismeno obavestio da donosi odluku o raskidanju ugovora, bez potpisa vlasnika stanova da su saglasni sa tim.

- Kako je za punovažnost odluke neophodna saglasnost vlasnika stanova, Božović je obavešten da je potrebno da dostavi kompletnu odluku sa potpisima, kao i da je otkazni rok šest meseci.

Tek krajem juna u Vojnu ustanovu "Beograd 2" stigli su potpisi vlasnika stanova koji su bili saglasni sa odlukom da se otkaže ugovor o održavanju i od tada počinje da teče otkazni rok. Takođe našoj redakciji su potvrdili da su od 10. septembra prestali da održavaju liftove u zgradi, zato što su nasilno zamenjeni katanac i brava na liftovskim postrojenjima. Kao i da su stanarima poslali obaveštenje da će dobijati umanjene račune.

Međutim, i dalje nije jasno zašto stanari dobijaju nove račune od marta, kada ugovor nije još nije zvanično raskinut.

NOVAC OPREDELJEN

PREMA nezvaničnim informacijama, novac na računu zgrade, koji se nalazio u trenutku kada je podnet raskid ugovora, mogao je biti iskorišćen samo za investicione radove, ili popravku krova. Sredstva ne mogu biti prenamenjena kako bi se otpisali dugovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

N.Bg

04.03.2019. 08:47

Vojna ustanova je pokrenula sudski postupak protiv masu građana sa N.Bg. Da li su moguće tužbe posle deset godina? Svi ćute!!!