MARAME, košulje, bedževi, amblemi, značke... samo su deo onog što izviđači sakupljaju, a u nedelju su predstavili na tradicionalnom "Sajmu kolekcionara izviđača", koji je održan u Hemijsko-prehrambeno-tehnološkoj školi. Osim skauta iz Srbije, svoje kolekcije su predstavili i njihove kolege iz Holandije, Slovenije i Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ - U bazi SAJ-a održano takmičenje mladih izviđača

Prema rečima Jelene Bojović, starešine odreda izviđača "Mihajlovac", cilj sajma je da na jednom mestu okupi sve zaljubljenike u izviđačko kolekcionarstvo i pokaže šta sve imaju u svojim zbirkama. Ona ističe da pojedine izviđačke kolekcije, uglavnom u inostranstvu, broje i po više desetina hiljada eksponata. Osim opšte kolekcije u kojoj su marame, košulje, amblemi, bedževi, postoje i one u kojima su fotografije, letopisi, salvete... Na svojim smotrama, izviđači razmenjuju međusobno predmete, kupuju, kako bi se ponosili što brojnijom kolekcijom.

- Učešćem na sajmu izviđači pokazuju ljubav prema kolekcionarstvu, a prvenstveno upornost da sakupljaju, snalažljivost da pronađu, kreativnost da prikažu, nesebičnost da razmene, istrajnost da očuvaju kolekcije kao kulturno blago naše organizacije - istakla je Bojovićeva.


U ŠUMI OD MALIH NOGU

SVAKI odred bio je dužan da izloži četiri kolekcije. Osim izviđačkih "rekvizita", na štandovima su se mogli videti i igračke, čokoladne kuglice, stari časopisi...Najmlađi učesnik sajma Aleksandar Bojović, koji ima devet i po godina, rekao nam je da je izviđač od malih nogu. Kaže da mu je najlepše kad boravi u prirodi, zna sam da raširi šator i veže čvorove, ne plaši se da će se izgubiti u šumi, niti da prespava u šatoru.