NA PALIĆKOM JEZERU SE POJAVILA PENA: Evo zašto je voda zelene boje

J.L.

12. 05. 2021. u 17:38

NA Palićkom jezeru ovih dana pojavila se bela pena, a voda je zelene boje, nimalo privlačnog izgleda.

НА ПАЛИЋКОМ ЈЕЗЕРУ СЕ ПОЈАВИЛА ПЕНА: Ево зашто је вода зелене боје

Foto: J.L.

Dok brojni posetioci bisera Panonske ravnice razočarano odmahuju glavom, smatrajući da Paliću nema spasa, nadležni tvrde da je to posledica normalnih bioloških procesa i javlja se u periodima kada su jaki talasi, na sličan način kao što nastaje i morska pena.

-Palićko jezero je hipertrofnog tipa, što znači da je produkcija algi i modrozelenih algi velika, što vodi daje karakterističnu zelenu boju. Brojnost modrozelenih algi je najveća upravo u turističkom sektoru, gde je veliki deo obale pod obaloutvrdom, a količina prirodne vegetacije, trske i vodenih biljaka, najmanja – objašnjavaju u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. - Kada u sklopu prirodnog životnog ciklusa dođe do odumiranja algi koje su se prenamnožile, dolazi do organskog raspadanja i u vodu se oslobađaju proteini i druge organske materije koje smanjuju površinski napon vode i deluju poput prirodnih deterdženata.  Pod udarom jakih talasa, dolazi do penušanja, a ponekad se stvara i gusta pena na čijoj površini se vide ćelije modrozelenih algi.

Merema na poboljašnju kvalitata vode koje Grad Subotica trenutno sprovodi,  a pre svega uspostavljanjem zaštitnih pojaseva oko jezera, omogućiće se obnavljanje vegetacije u priobalju i smanjiti priliv nutrijenata sa okolnih njiva. Uz pomoć toga ovakve pojave ubuduće sve ređe dešavaju.

                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest