OBOLJEVAJU I ZDRAVSTVENI RADNICI: Teška epidemiološka situacija u Šapcu

V. Mitrić

06. 01. 2021. u 08:16

ŠTAB za vandredne situacije grada Šapca saopštio je da je u minulih nedelju dana, u tom gradu zabeleženo 472 slučaja inficiranih korona virusom, a da je u Kovid bolnici na lečenju 157 pacijenata.

ОБОЉЕВАЈУ И ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ: Тешка епидемиолошка ситуација у Шапцу

Foto: GU Šabac

U kovid bolnici sada je smešteno 157 kovid pacijenata.


Tokom 24 sata, u prijemno-trijažnoj ambulanti lekari su pregledali 53 pacijenta. Registovano je 15 prijema i devet otpusta.

Dr Slobodana Popovića, direktora Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“, istakao je da je „došlo je do blagog porasta zbrinutih na bolničko lečenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a relativno stabilna situacija pred Novu godinu, pogoršana je posle praznika”.

-Svedoci smo blagog porast pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti, kao i prijema u kovid zoni. Trenutno je u zelenoj zoni hospitalizovano 106 osoba. U respiratornoj jedinici je 12 pacijenata od kojih je pet intubiranih, a sedam na neinvazivnoj ventilaciji. Ove brojke nam govore da nismo bili disciplinovani, da nisu uslišene naše molbe i apeli. Možemo da očekujemo u narednim danima porast prijema i hospitalizovanih pacijenata. To će biti novo opterećenje za i ovako prenapregnut zdravstveni sistem. Očekujemo pik posle praznika - “raportirao“ je dr Popović.

Dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić“, epidemiološku situacija u Šapcu ocenjuje nepovoljnom, „ na šta ukazuju jučerašnji podaci”.

- Juče smo u kovid ambulanti imali 457 pregleda, od tog broja 186 prvih i kontrolnih 371. Pi-si-ar testom testirano je 54, a antigenskim 102 ljudi. Tokom praznika bilo je oko 300 pregleda. Situacija je slična onoj u septembru, kada smo svakodnevno imali više od 400 i 500 pregleda. Razvijaju se i kliničke slike sa pneumonijama, što ukazuje na to da naši sugrađani nisu poštovali epidemiološke mere - kaže dr Stanković.

Načelnik Komunalne policije Borko Jekić  je referisao da je tokom praznika, zbog nepoštovanja fizičke distance, sankcionisano četiri ugostiteljska objekta.

Iz Štaba za vanredne situacije još jednom su pozvali sugrađane da poštuju mere,” jer će bolnice biti prepune, kovid ambulante, takođe”. Ističu, jasno i glasno,  da su zdravstveni radnici veoma iscrpljeni, te da su i oni počeli da oboljevaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)