ZA NOVINARSKU HRABROST: Nagrada Mirko Ćupić dopisnicima "Novosti" iz Crne Gore

D.Zečević

25. 12. 2020. u 17:48

VELIŠA Kadić i Milutin Sekulović dopisnici Večernjih Novosti iz Crne Gore dobitnici su ovogodišnje nagrade “Mirko Čupić” koju dodeljuje prištinski list “Jedinstvo” za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo.

ЗА НОВИНАРСКУ ХРАБРОСТ: Награда Мирко Ћупић дописницима Новости из Црне Горе

Foto: D.Z.

Ovaj jedini štampani list na srpskom jeziku i najstariji srpski list na Kosovu i Metohiji ali i među najdugotrajnijim u čitavoj zemlji obeležio je 25 decembra sedamdeset i šest godina rada.

- Naš list je pratio sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji prolazeći kroz teška iskušenja vodeći konstantnu borbu za opstanak i prenoseći istinu o stradanju srpskog naroda čuvajući pri tom srpski jezik srpsko pismo i srpski identitet - rekala je povodom godišnjice lista glavna i odgovorna urednica Rada Komazec.

Značajan datum za ovaj list obeležen je danas, skromno, u redakciji lista u Kosovskoj Mitrovici, a žiri u sastavu Rada Komazec i Zoran Vlašković urednica i novinar Jedinstva kao i Dragana Zečević, dopisnik Večernjih Novosti sa Kosmeta obrazložio je ovogodišnje nagrade koje su pripale novinarima Novosti iz Crne Gore.

- Kadić i Sekulović su mesecima pratili litije širom Crne Gore i uprkos tome što su hapšeni, tučeni i maltretirani, nisu odustajali od svojih novinarskih zadataka, pisali su istinito, hrabro i časno kako bi javnost obaveštavali o događajima koji su potresali Crnu Goru. Ostali su nepokolebivi u svojoj doslednosti i objektivnosti dajući svoj novinarksi maksimum u najtežim vremenima u novijoj istoriji Crne Gore. Vodili su se časnošću uzdižući tako novinarsku profesiju kao što su okupljeni na litijama izdizali krst časni - navodi se u obrazloženju žirija.

Inače, ovaj značajni datum Jedinstvo je obeležilo bez dugogodišnjeg direktora Svetozara Vlahovića, koji je nedavno preminuo od korona virusa.

ČUVAR IDENTITETA

Jedinstvo je najdugovečniji list na KiM i razlikuje se od ostalih medija jer nema samo čitaoce već i narod i u tom smislu Jedinstvo je veoma važno za očuvanje pisma i kulturnog identiteta naroda-rekao je povodom sedamdeset i šestog rođendana lista Jedinstva Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri