PREVENTIVOM KA IZLEČENJU: Uspešna akcija besplatnih zdravstvenih pregleda u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

16. 10. 2023. u 13:22

U SKLOPU akcije besplatnih preventivnih pregleda, u Opštoj Bolnici „Studenica“ u Kraljevu, u saradnji sa ovdašnjim Domom zdravlja, ukupno je obavljeno 310 pregleda - za žene starije od 40 godina ultrazvučni pregled dojke, a za muškarce starije od 49 godina PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

ПРЕВЕНТИВОМ КА ИЗЛЕЧЕЊУ: Успешна акција бесплатних здравствених прегледа у Краљеву

G.Šljivić

Ovom prilikom obavljena su 104 ultrazvučna pregleda dojke, a još toliko biće pregledano u narednih sedam dana. Od 104 pregledane žene njih osam je imalo nalaz sa sumnjom na bolest i one su upućene na dalju dijagnostiku.

G.Šljivić

 

Urađena su i 102 PSA laboratorijska testa na karcinom prostate za građane Kraljeva i još 31 analiza za žitelje sa teritorije Vrnjačke Banje sa ukupno 19 pozitivnih nalaza.

Prema rečima kraljevačkih zdravstvenih radnika, s obzirom n činjenicu da su karcinom dojke i karcinom prostate među najučestalijim karcinomima u našoj zemlji, još jednom se pokazalo da su preventivni pregledi i rana dijagnostika bolesti najvažniji u lečenju i izlečenju pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)