APEL ODELJENJA ZA VANREDNE SITUACIJE U JAGODINI: Ne palite strništa i biljne ostatke (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

10. 10. 2023. u 12:33

Od početka godine do sada bilo je 260 požara na otvorenom, od kojih su 203 požara nastala spaljivanjem ostataka strnih useva i biljnih ostataka.

АПЕЛ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У ЈАГОДИНИ: Не палите стрништа и биљне остатке (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

U odnosu na prethodnu godinu, broj ovih požara je smanjen za 48 procenata, kada ih je bilo 387. Srećom, prilikom ovih požara nije bilo povređenih niti stradalih lica. Spaljivanje biljnih ostataka, paljenje vatre u šumi, kao i na obodima šuma do 200 metara je zabranjeno. Odeljenje za vanredne situacije apeluje na sugrađane da poštuju propise, da ne spaljuju biljne ostatke i pažljivo koriste otvoreni plamen, kako bi se sprečila veća materijalna šteta i zaštitili ljudski životi, ali i zato što su kazne velike.

- Kazne za fizička lica kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica su od 300.000 do milion dinara. Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i radi njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana – rekao je Goran Radosavljević, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Jagodini.

Foto:Z.Gligorijević

Odeljenje za vanredne situacije u Jagodini apeluje na sugrađane i da budu odgovorni i poštuju zakon, kao i da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena. Ukoliko primete požar, odmah treba da obaveste Vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave