POMOĆ ZA STARE I NEMOĆNE: U Somboru uvedena nova usluga "Domaćin u zajednici"

J. L.

24. 05. 2023. u 19:42

Kako bi pomogao starijim i nemoćnim sugrađanima da održavaju svoja domaćinstva, Centar za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, uz podršku lokalne samouprave, obezbedio je pružanje nove usluge „Domaćin u zajednici“.

ПОМОЋ ЗА СТАРЕ И НЕМОЋНЕ: У Сомбору уведена нова услуга Домаћин у заједници

Fozo: V. N.

Po rečima Jelene Stakić, direktorke Centra, svrha ove usluge je pružanje podrške starijim, obolelim i licima sa invaliditetom u situacijama kada je porodična podrška nedovoljna ili neraspoloživa. Takođe u skladu sa procenjenim individualnim potrebama lica, koja usled nemoći, bolesti ili invaliditeta ne mogu samostalno da zadovolje potrebe domaćinstva.

-Ova usluga, u skladu sa procenom potreba korisnika i može obuhvatati obavljanje zahtevnijih fizičkih poslova u domaćinstvu, kao što su održavanje dvorišta, košenje trave, priprema ogreva za grejnu sezonu, zatim sitne popravke u domaćinstvu, zamena brava, kvaka, osigurača, sijalica... - objašnjava direktorka. - Usluga je, za korisnike novčane socijalne pomoći i sva ona lica čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi nivo socijalne sigurnosti, potpuno besplatna. Svi ostali korisnici participiraju u ceni usluge, u skladu sa participativnom skalom, a razliku do pune cene troškova snosi Grad Sombor.

ULAŽU U SOCIJALNU ZAŠTITU

Pored usluge „Domaćin u zajednici,“ za koju je opredeljeno četiri miliona dinara, Grad Sombor iz svog budžeta, za razvoj usluga socijalne zaštite, izdvaja sredstva za usluge: Pomoć i nega u kući, Personalna asistencija za osobe sa smetnjama u razvoju, Dnevni boravak dece, mladih i odraslih lica, Lični pratilac deteta i učenika, Prihvatilište za žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima, Socijalno – edukativne usluge i savetodavno – terapijske usluge, Narodna kuhinja i paketi hrane, jednokratne pomoći i druge oblike pomoći.

Korisnici kojima je neophodna ovakva usluga, zahtev podnose u Centar za socijalni rad, a pored očitane lične karte, potrebno je da dostave medicinske izveštaje i dokaze o prihodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024