HORIZONTI 2023: Na Paliću otvorena Međunarodna interdisciplinarna stručno-naučna konferencija (FOTO)

Novosti online

12. 05. 2023. u 14:45

VISOKA škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice organizuje, 12. i 13. maja, u Kongresnoj sali „Male gostione“ kompleksa „Elitte Palić“ na Paliću, 13. Međunarodnu interdisciplinarnu stručno-naučnu konferenciju Horizonti 2023 – „Stručne i naučne inovacije u praksi“, na kojoj pored predavača iz naše zemlje učestvuju i predavači iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Poljske, Rusije i Engleske. Današnjem svečanom otvaranju ove dvodnevne konferencije prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da organizacija konferencije Horizonti 2023, koja je poznata po svojoj dugoj tradiciji i održava se već po trinaesti put, predstavlja važan događaj za Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, ali i za grad Suboticu.

ХОРИЗОНТИ 2023: На Палићу отворена Међународна интердисциплинарна стручно-научна конференција (ФОТО)

Foto: Grad Subotica

- Konferencija Horizonti 2023 ima za cilj da ukaže na važnost razmene znanja i iskustava, a tema ovogodišnje konferencije ’Stručne i naučne inovacije u praksi’ nas navodi na razmišljanje koliko su važne inovacije u svim oblastima koje su obuhvaćene ovom konferencijom. Zahvaljujući organizatorima konferencije, Subotica je postala domaćin eminentnim stručnjacima iz oblasti biomedicinskih nauka, društveno-humanističkih nauka, sportskih nauka i informatičkih nauka. Ovom prilikom bih se zahvalio i stranim predavačima iz osam zemalja: BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Poljske, Rusije i Engleske, koji su svojim dolaskom na ovu konferenciju potvrdili njen međunarodni značaj - istakao je gradonačelnik Bakić.

On je izrazio zadovoljstvo što se, kako je rekao, konferencija održava na Paliću, turističkoj destinaciji prve kategorije u Republici Srbiji i jednoj od najlepših i najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

- Nadam se da će učesnici ove konferencije, pored stručne i naučne saradnje, imati priliku da uživaju u prirodnim lepotama Palića i okoline. Kao gradonačelnik Subotice, želim da pozdravim rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejana Madića, i izrazim zadovoljstvo što je svojim prisustvom doprineo značaju ove konferencije. Želim da pozdravim i direktorku Visoke škole, dr Vlastu Lipovac, i pohvalim članove organizacionog odbora konferencije koji su svojim trudom i naporima omogućili ovaj važan događaj. Želim vam uspešnu konferenciju i kvalitetne diskusije i zaključke koji će  doprineti razvoju struke i nauke kako u našoj zemlji, tako i van njenih granica - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U okviru svečanog otvaranja konferencije, kojoj je prisustvovao i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek, prisutnima su se obratili i direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera dr Vlasta Lipovac, i predsednik Organizacionog odbora konferencije Horitonti 2023, dr. sci Boris Ličina.

Nakon svečanog otvaranja konferencije, svoje radove su predstavili uvaženi plenarni predavači iz svih oblasti koje su obuhvećene konferencijom: prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu – uvodno obraćanje – fizičko vaspitanje i sport; prof. dr Marija Jevtić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – medicina i nutricionizam; prof. dr Prvoslav Janković, profesor emeritus – vaspitanje i obrazovanje; prof. dr Platon Sovilj, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu –informatika i društvo; prof. dr Siniša Kovač, redovni profesor Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Sarajevu – fizičko vaspitanje i sport.

Na konferenciji učestvuje 117 autora i koautora, a prijavljeno je više od 60 radova. Pored svečanog otvaranja i plenarnih predavanja, danas su održane i dve sesije (biomedicinske nauke i društveno-humanističke nauke), dok će sutra biti održane tri sesije (sportske nauke, informatičke nauke i društveno-humanističke nauke). Svečano zatvaranje konferencije održaće se 13. maja, od 14.00 do 14.15 časova, u Kongresnoj sali „Male gostione“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?