ZNAČAJAN PAD BROJA NEZAPOSLENIH NA JUGU: Na birou 900 ljudi manje

Дејан Ристић
Dejan Ristić

01. 03. 2023. u 13:23

BROJ nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Vranju je manji u odnosu na lane za 900. Većina njih je našla posao.

ЗНАЧАЈАН ПАД БРОЈА НЕЗАПОСЛЕНИХ НА ЈУГУ: На бироу 900 људи мање

D. Ristić

Filijala NSZ u Vranju, nadležna za ceo okrug, zabeležila je značajan pad broja onih koji su u potrazi za poslom. U ovom trenutku, u Vranju je na evidenciji 5.900 lica, a u istom periodu prošle godine ih je bilo 6.800. 

Na evidenciji je, dakle, 900 lica manje nego lane. Postoje i drugi razlozi za skidanje sa evidencije, ali posredovanja između Filijale i poslodavaca su pokazala da je većina njih našla posao, kaže Goran Živković, direktor Filijale NSZ u Vranju.

– Imali smo prošle godine između 2.300 i 2.400 posredovanja za zapošljavanje. Mi smo u obavezi da, ukoliko poslodavac iskaže potrebu za jednim licim, šaljemo pet lica na razgovor. Poslodavac je taj koji iključivo pravi odabir, bilo o kom sektoru da se radi – kaže Živković.

U Pčinjskom okrugu početkom 2022. godine, nezaposlenih je bilo 22,6 hiljada, a sada je na evidenciji ta brojka smanjena za 2,2 hiljade, dodao je direktor.

Inače, slika strukture nezaposlenih se već duže vreme ne menja. Zanatska zanimanja su i dalje deficitarna. Na evidenciji nema profesora matematike, fizike, hemije, mašinskog inženjera. Zanemarljivo je malo i lekara, samo jedan do dva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024