UČE DA BRŽE MISLE: Kamp za mališane na Gučevu kod Loznice

V. Mitrić

15. 08. 2021. u 18:09

NAČELNIK Ugljevika Vasilije Perić posetio je mališane, njih 28, koji su učesnici sedmodnevnog kampa „Nikole Tesla centra“ na čuvenoj planini Gučevo kod Loznice, čiji je boravak platila lokalna samouprava.

УЧЕ ДА БРЖЕ МИСЛЕ: Камп за малишане на Гучеву код Лознице

Foto: V. Mitrić

Autor NTC sistema učenja doktor Ranko Rajović iz Novog Sada kaže da kamp na Gučevu pohađaju deca od 5 do 12 godina, kao i da svaka smena broji od 70 do 80 mališana i da je prioritet da misle i da njihov mozak radi. U kampu su mališani iz RS i Srbije.

-Ovo nije klasično učenje, nego je igranje, i sve smo prebacili to što rade i što je važno za školu i sutra za budućnost da kroz igru njihov mozak radi i da deca misle. U Evropi, kada je reč o obrazovanju, deca ne mogu duže od 15 minuta da čitaju, nemaju koncetraciju i zato moramo da pokrećemo prirodne misaone procese - rekao je Rajović.

Ovaj ugledni lekar je naglasio da je ključna veština budućnosti razmišljanje i naveo da od deset najtraženijih zanimanja u svetu devet nije postojalo pre deset godine i zato je, prema njegovim rečima, „prioritet da se deca uče da misle“.

-Radimo metode da deca misle, oni su ovde u pokretu od 8 ujutru do 21 sat uveče, kroz igru oni svaki dan pređu do 20 kilometara u prirodi. Posao dece je da misle i da se kreću - naveo je Rajović.

Foto V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić darovao je voćem iz podmajevičkog kraja učesnike kapma i izrazio zadovoljstvo što deca mogu da u divnom ambijentu i atmosferi pohađaju NTC sistem učenja.

-Veoma je važno da deca kroz igru razvijaju svoje mentalne i fizičke mogućnosti, a taj napredak ćemo osetiti u budućem periodu, naših najmlađih - rekao je Perić.

Perić je najavio dalju podršku lokalne uprave svim aktivnostima najmlađih sugrađana i zahvalio profesoru Rajoviću ali i treneru kampa iz Ugljevika Mladenu Stevanoviću koji je organizator Škola sporta i plivanja ali i NTC sistema učenja u Ugljeviku.

Mališani iz Ugljevika/Foto: V. Mitrić

Asistent na NTC kampu Mladen Stevanović iz Ugljevika rekao je da je kamp na Gučevu idealno mesto gde deca nauče da poštuju sebe i durge, svoje i tuđe vreme, pravila ponašanja, pomažu jedni drugima i tako se uče timskom duhu, razvijanju samopuzdanja i stvaranju prijateljstava koja mogu trajati čitav život.

-Deca su čitav dan u prirodi. Duga planinarenja, vežbe na poligonu su samo neke od aktivnosti svakog dana, a naravno tu su i radionice sa autorima NTC programa Rankom i Urošem, večernje čitanje priča dok deca leže na travi i posmatraju zvezde, zagonentne priče uz logorsku vatru - rekao je Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)