IGOR MIROVIĆ OTVORIO SLOVAČKE NARODNE SVEČANOSTI: Izuzetan je doprinos Slovaka našoj raznolikosti

Z. Grumić

14. 08. 2021. u 00:02

SLOVAČKE narodne svečanosti, pod nazivom „Zlatne niti iz venca slovačke kulture“, otvorio je večeras u Bačkom Petrovcu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručivši da je reč o najznačajnijoj nacionalnoj, kulturnoj i duhovnoj manifestaciji Slovaka u Srbiji.

ИГОР МИРОВИЋ ОТВОРИО СЛОВАЧКЕ НАРОДНЕ СВЕЧАНОСТИ: Изузетан је допринос Словака нашој разноликости

Foto: Pres služba Pokrajinske vlade

- Značaj Slovaka u etničkoj, kulturnoj i konfesionalnoj raznolikosti Vojvodine i Srbije, na koju smo svi ponosni, izuzetan je, a tradicija, običaji, osobena kultura, čuveno slikarstvo – istakao je Mirović i dodao da prelepe nošnje i poslovična vrednoća i radinost Slovaka, čine jednu od najlepših obeležja naše raznolikosti.

On je podsetio na to da je od 2018. godine dan održavanja Slovačkih narodnih svečanosti Skupština AP Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, proglasila za Dan slovačke nacionalne manjine, koji se svečano obeležava.

Foto: Pres služba Pokrajinske vlade

- Srbija i Slovačka imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, u kojima je jedan od najvažnijih i najčvršćih mostova upravo slovačka manjina koja ovde živi. Pokrajinska vlada će i u budućnosti nastaviti da podržava programe obrazovanja na slovačkom - maternjem jeziku, oblast javnog informisanja kroz direktnu podršku medijima i redakcijama na slovačkom jeziku, kao i važne institucije za slovačku i celu našu zajednicu", poručio je Mirović obraćajući se domaćinima i gostima u Slovačkom vojvođanskom pozorištu.

Mirović je naglasio da su Slovaci dali veliki doprinos u prelomnim istorijskim događajima poput prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu kao i u razvoju naše zemlje i dodao da je impresivno to što su, uprkos svim istorijskim iskušenjima, uspeli da sačuvaju svoj jezik, kulturu i identitet.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Libuška Lakatošova rekla je da je i ovogodišnja manifestacija prilika da se učvrste kontakti i bliskost i da se ta veza zadrži kao poruka za buduće generacije. Zamenik predsednika Skupštine opštine Bački Petrovac Jan Šuljan poželeo je dobrodošlicu zvanicama poručivši da Slovačke narodne svečanosti predstavljaju život Slovaka u našoj zemlji i da doprinosi očuvanju tradicije, običaja i kulture.Svečanosti su prisustvovali i ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović, ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha, predstavnici Kancelarije za Slovake u inostranstvu i druge zvanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna