Ranije objavljeno - IDEM U DUBAI, SAD NA ČEKANJU: Đoković o povredi, Australiji, sledećim turnirima...

Novosti online

22. 02. 2023. u 16:49

IZJEDNAČEN rekord Štefi Graf po broju nedelja na vrhu, osvojena 22. grend slem titula u Australiji dali su povoda Novaku Đokoviću da nastavi jednu lepu tradiciju koju neguje godinama. Ona nalaže da posle januarskih uspeha jedan dan u februaru najbolji teniser planete odvoji za priču sa medijima u Beogradu. Tako je bilo i juče na terenu "TC Novak" gde je naš as posle treninga vedar i nasmejan odgovarao na sva pitanja domaćih i stranih novinara kojih je bilo u velikom broju.

Раније објављено - ИДЕМ У ДУБАИ, САД НА ЧЕКАЊУ: Ђоковић о повреди, Аустралији, следећим турнирима...

FOTO: Đ. Samoilović

Đoković je otklonio sve dileme povodom predstojećih obaveza i potvrdio da će naredne nedelje igrati na turniru u Dubaiju.

- Stvari izgledaju dobro, kada je reč o mojoj povredi, odluka je da igram u Dubaiju, gledaću da doguram što dalje. Ambicije su uvek velike. Posle toga zavisi od situacije sa Amerikom. Voleo bih da idem, spremam se. Videćemo kako se odvija situacija - istakao je Novak i dodao da će se već danas otputovati u Emirate.

Dobro se Novak zabavljao trenirajući sa Špancem Karlosom Gomezom, simultano na italijanskom i španskom komunicirao sa sparing partnerom i kondicionim stručnjacima Markom Panikijem i Klaudiom Cimaljom. Čak i pre nego što je stao pred mikrofone, dalo se naslutiti da je povreda butnog mišića zacelila i da se Đoković bliži povratku u željenu formu.

- Što se tiče moje situacije sa povredom koju sam dobio pred AO, ona je sanirana. Bližim se intezitetu od 100 odsto, još nisam na tom nivou - otkrio je srpski teniser i dodatno razjasnio situaciju oko potencijalnog učešća na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju za koje je tražio specijalnu dozvolu od američkih vlasti. - Proces je u toku i to je sve što znam. To su događanja koja su van moje kontrole. Voleo bih da igram i drago mi je što sam dobio odobrenje direktora u Majamiju i Indijan Velsu. Nadam se da će oni koji odlučuju doneti potvrdnu odluku.

Neizostavan deo priče bio je i podatak da je Novak u ponedeljak izjednačio rekord Štefi Graf po broju nedelja na čelu jednog od dva tura. Početkom naredne sedmice, Đoković će postati apsolutni rekorder sa 378. nedelja provedenih kao broj jedan.

- Srećan sam što sam oborio još jedan rekord u ovom slučaju Štefi Graf. Nebrojeno puta sam rekao da mi je ovaj sport sve u životu, sve sam mu podredio. Imam veliki tim iza sebe i porodicu koja mi je pružila bezrezervnu podršku. To napominjem da bih vam dočarao odakle sam krenuo do ovih velikih visina koje naizgled deluju kao normalnost, ali daleko od toga. U ovoj fazi moje karijere, osećam da moram još više napora da uložim kako bih održao korak sa mladim igračima koji izazivaju, otmu trofeje, budu na najboljim pozicijama - dodao je Đoković.

Propustio je Novak lane sve američke turnire, ali za sada nema bojazni da bi isto moglo da se ponovi i ove godine.

- Prošle godine sam propustio Majami, Indijan Vels i Ju-Es open. Ne bi se desilo prvi put, nadam se da neće. Moja pozicija je ista. Ono što smo videlu u Australiji je pokazalo da to nije uticalo na moj tenis. Ju-Es open je daleko, ima još šest meseci. Voleo bih da budem tamo, ne mogu ništa više od toga da kažem. To je jedan od četiri najveća turnira. Publika me je sjajno dočekala 2021. u finalu koje sam izgubio. Tamo sam iskusio ono što nigde nisam. Voleo bih da se vratim u Njujork i dodatno se povežem sa publikom - kazao je srpski as.

Decidiran je bio svetski broj jedan na pitanje koji je konačni broj grend slem titula koji bi ga zadovoljio.

- Ne postoji taj broj. Nema ga još. Nemam krajnji broj osvojenih titula na Grend slemovima i godina do kada ću igrati. Nekako po automatizmu posle 30 godine se postavlja pitanje kada je kraj. Ima puno tih predviđanja i nagađanja. Ta "glad", koju bih ja označio kao strast prema sportu. Ja volim sa bilo kim da igram tenis, rekreativno, tako da nema odbojnosti prema tenisu zato što on oduzima toliki deo mog života. U profesionalnom smislu imam želju da se dokazujem. Neko je to ocenio kao prepotetno, ja ne mislim da je tako. Onaj koji ima šansu da osvoji istorijski broj titula, on to želi - objasnio je Novak.

Vratio se Đoković još jednom na priče iz Australije da je preuveličao povredu i istakao da ga takve stvari ne zanimaju previše.

- Priče su uvek prisutne, nije to samo u mom slučaju. Sportista koji beleži velike rezultate, uvek ćemo imati kritičare koji spekulišu da li je to verodostojno ili nije. Nemam energije, niti želje i vremena da se bavim svakom pričom koja izađe na Internetu. Ja znam šta je istina. Osećao sam pritisak van terena, naročito prvih par nedelja dok se nisam privikao. Jeste bilo situacija tokom turnira koje nisu bile prijatne da se nosim sa njima. To je sastavni deo mog puta i tim više je ta pobeda slađa. Ispunjeniji sam ponosom, budući da sam prolazio kroz te stvari sa tvojim timom - podvukao je Novak.

SA RAFOM 60. MEČ U PARIZU

BLIŽI se jubilarni 60. okršaj Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, a srpski teniser nema dilemu oko terena gde bi želeo da ukrsti koplja sa najvećim rivalom.

- Mislim da bismo potpisali i on i ja da igramo finale Rolan Garosa. On je definitivno moj najveći rival, broji najviše mečeva od bilo kog u istoriji tenisa. Generacijski smo blizu, pa smo tako na neki način i odrasli kroz turnire. Videćemo da li će doći još mečeva. Uveren sam da hoće, možda na šljaci. Kada je zdrav i spreman, on je u vrhu. Mi se kao dekice staramo da mlađi ne osvajaju grend slem titule - rekao je Nole.

PLAN DA SE IGRA U BANjALUCI

SRBIJA open će ove godine privremeno biti izmešten u Banjaluku. Ali, kao i u prethodne dve godine Novak "gori" od želje da igra na "domaćem" terenu.

- Ja planiram da igram u Banjaluci, ako sve bude kako treba. Drago mi je da sam dobio dozvolu tamošnjih vlasti. Ovo je poslednja godina našeg iznajmljivanja licence, mi nismo vlasnici. Ona se sledeće godine vraća u Rumuniju. Nadam se da će svi radovi biti završeni na vreme. Verujem u naš narod i tamošnju organizaciju - poručio je Đoković ali nije želeo da licitira sa imenima potencijalnih učesnika.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!