DA LI JE MOGUĆE?! Ako oslobode Đokovića, ministar ga lično deportuje iz Australije?

D. N.

09. 01. 2022. u 18:20

NOVAK Đoković još uvek ne zna da li će biti deportovan iz Australije, a dok čeka suđenje pojavila se jedna ne baš prijatna informacija po najboljeg tenisera sveta.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Ако ослободе Ђоковића, министар га лично депортује из Аустралије?

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, Đoković je sleteo u Melburn u sredu, nešto pre ponoći po lokalnom vremenu, ubeđen da je ispunio sve uslove za ulazak u tu zemlju: Teniski savez Australije ga je prethodno obavestio da je ispunio uslov za medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, on je popunio formulare i dobio dozvolu da se ukrca u avion u Dubaiju, ali je po sletanju najpre zadržan na aerodromu, a onda mu je izrečena mera oduzimanja vize, što za sobom povlači deportaciju.

Kako se Novak žalio na tu odluku, te nije želeo da se prvim letom istog avio-prevoznika vrati u grad iz kog je poleteo ka Australiji, odveden je u imigracioni hotel na obodu Melburna, gde i dalje čeka sudsku odluku o žalbi.

To suđenje je zakazano za, posmatrano po srednjeevropskom vremenu, na prelasku iz nedelje u ponedeljak (i možete da ga pratite uživo na portalu "Novosti"), ali su australijski mediji pred to sučeljavanje argumenata objavili nešto vrlo interesantno.

Naime, kako piše "Sidnej morning herald", moguće je da ministar unutrašnjih poslova, čak i posle oslobađajuće presude, deportuje Đokovića iz Australije.

Evo kako glasi taj deo teksta novinarke Sangite Pilai:

FOTO: AP/Tanjug

"Ako Đoković izgubi na sudu, čeka ga deportacija. Ali, čak i ako pobedi, njegova staza ka Australijan openu mogla bi da ne bude baš čista.

Naime, ukoliko prvobitna odluka da mu se oduzme viza bude proglašena nevažećom, ministar unutrašnjih poslova će moći da koristi sve moći koje mu pruža Akt o migracijama da bi opet otkazao tu vizu. Ovo bi, zapravo, bio 'drugi ugriz trešnje', a ako bi se taj drugi pokušaj oduzimanja vize sproveo bez greške, Đokovića bi čekala deportacija. Da bi bio potpuno bezbedan, Novak bi morao da dokaže da nisu postojale racionalne osnove u okolnostima koje su dovele do prvobitnog otkazivanja vize.

To je, međutim, mnogo teže upravo zbog ogromnih mogućnosti ministra kada se radi o otkazivanjima vize. U članu 116, stav e) pomenutog Akta (o migracijama), predviđeno je da Ministar ima mogućnost da bilo kojoj osobi otkaže vizu ako njeno prisustvo 'može' da predstavlja rizik 'za zdravlje, bezbednost i dobar poredak u australijskoj zajednici'. Činjenica da Đoković nema dokaz o vakcinaciji mogla bi da bude dovoljna da ministar, upravo koristeći postojeću pravnu mogućnost, reši da mu otkaže vizu (bez obzira na ishod suđenja)", navodi novinarka "Sidnej morning heralda".

Ostanite i dalje uz portal "Novosti" i prvi saznajte najnovije vesti o tome šta se dešava na temu Novak Đoković i Australijan open 2022. 

BONUS VIDEO: Dirljiv govor Dijane Đoković na skupu podrške Novaku u Beogradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Rud prestigao Sinera (VIDEO)