STVARAMO LJUDE I POBEDNIKE: Milivoje Lazić o izazovima, razvoju i vaspitanju igrača

G. K.

12. 07. 2020. u 19:06

MILIVOJE Lazić (41) seo je na upražnjenu klupu juniorskog tima Partizana samo 10 dana pred kvalifikacioni turnir i uspeo da odvede crno-beli tim na fajnal-ejt Evrolige prvi put u klupskoj istoriji.

СТВАРАМО ЉУДЕ И ПОБЕДНИКЕ: Миливоје Лазић о изазовима, развоју и васпитању играча

Milivoje Lazić foto: N.Paraušić

Međutim, virus korona je umešao pipke i naterao čelnike da otkažu dalja takmičenje u svim kategorijama i tako crno-bele dečake onemogućio da debituju na najvećoj košarkaškoj sceni.

Ipak, i pored toga, Lazić, u razgovoru za "Novosti", govori o višem cilju koji je postavio pred sebe kada je prihvatio poziv da vodi omladinski tim, pravilnom načinu rada sa mladim igračima i budućnosti srpske košarke. Prvo smo počeli od toga kako je uopšte došlo do saradnje između njega i Partizana.

- Pozvali su me prijatelji iz kluba, s obzirom na to da sam već bio dve sezone u Partizanu (2010-2012). U principu, seo sam sa Ostojom Mijailovićem i dogovorili smo se. Predložili smo jedan drugom svoje ideje i počeli s radom. Naravno da nije sve idealno, kako kod nas, tako i kod drugih, ali, sve u svemu, zadovoljan sam uslovima koje imamo. Višestruko mi je zadovoljstvo što sam ovde, zato što mi to omogućava da budem blizu porodice i da radim sa ovim divnim momcima - počinje izlaganje Lazić.

Trenerski je počeo da se usavršava u FMP, da bi kasnije imao tu čast da sarađuje sa Duletom Vujoševićem za vreme Partizanovog poslednjeg učešća na fajnal-foru Evrolige (Pariz, 2010).

- Bilo bi nefer da ne pomenem i period rada sa Rašom Radovanovićem u FMP i u stručnom štabu reprezentacije kod Dude Ivkovića, ali vreme provedeno u Partizanu je bilo veoma bitno za mene. Rad sa Duletom i, kasnije, Vladom Jovanovićem je ostavio veoma dobar utisak na mene. To je bio trenutak kada je klub teško finansijski preživljavao, ali je sportski segment bio na veoma visokom nivou.

Ipak, jedno je raditi sa seniorskim timom, a nešto sasvim drugo kada je u pitanju juniorski uzrast.

- Sa seniorima imate drugačiji pristup i očekivanja. Kod njih se podrazumeva da bi sve trebalo da znaju, dok kod mlađih kategorija vi morate da budete pedagog, učitelj, roditelj, a na kraju i trener. Ponekad je pojedini segment igre propušten ili zanemaren u samom početku razvoja, i onda je na vama da to kod njih ispravite, nadogradite, kako biste ih što pre spremili za prvi tim.

Imperativ pobede i osvajanja trofeja u klubu poput Partizana uvek je prisutan, ali se to možda stavlja u drugi plan kada su mlađe selekcije u pitanju.

- Moj glavni zadatak je, pre svega, stvaranje kvalitetnih ljudi. Trebalo bi ići na pobedu, ali ne po svaku cenu. Bitnije od puke pobede je da ti mladi igrači učestvuju u završnicama velikih mečeva i sami ih rešavaju. Moramo da ih vaspitavamo da budu pobednici i istrpimo njihove greške. Bila bi odlična stvar kada bi barem jedan ili dvojica igrača iz svake generacije izlazili kao profesionalni košarkaši - završava svoju poučnu priču Lazić.

NOVAC NE SME DA BUDE IMPERATIV

ČINI se da je moralna strana sporta u današnje vreme poprimila neke drugačije obrise...

- Novac je rak-rana našeg sporta i društva. Danas je preveliki uticaj menadžera i raznih mešetara koji deci pune glavu. Takođe, postoji i mnogo roditelja koji samo gledaju kako da dobiju neku vrstu egzistencijalnog spasa kroz svoje dete. Zadatak trenera je da ih sačuva od raznih pošasti 21. veka, a zatim da ih nauči da se podrede kolektivu. Moraju da znaju kako nije bitno koja kola voze i koliko im koštaju patike. Ko se seća Drobnjaka kada je došao samo u čarapama na trening? To niko ne pamti, već ga pamte kao vrhunskog košarkaškog asa - naglašava Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!