UTAKMICA ZA INFARKT: Kampaco debitovao za Zvezdu u Evroligi, i to kako, ali crveno-beli na neverovatan način izgubili dobijen meč!

Novosti online

02. 03. 2023. u 21:03 >> 21:03

CRVENA zvezda je dočekala da Fakundo Kampaco ostvari debi i u Evroligi, ali u Minhenu, protiv Bajerna, i pored njegovih bravura i ogromne podrške "delija" gostujućoj ekipi, meč 26. kola elitnog nadmetanja okončan je pobedom domaćina od 87:80, iako su baš oni gubili sa devet poena razlike četiri i po minuta pre kraja.

УТАКМИЦА ЗА ИНФАРКТ: Кампацо дебитовао за Звезду у Евролиги, и то како, али црвено-бели на невероватан начин изгубили добијен меч!

EuroleagueTV

Duel dve ekipe koje su u poslednjih pet rundi nadmetanja ostvarile samo po pobedu i nalaze se izvan osam vodećih mesta, koje vode u nokaut fazu, počeo je srpsko-nemačkim "duelom" na tribinama.


Ogroman broj "delija" je stigao u halu, usled čega se desilo i jedan "svojevoljni" odlazak zgroženog Nemca na drugu tribinu, o čemu su vam "Novosti" javile, uz snimak, pred sam početak meča (pogledati niže u ovom tekstu), a potom je Zvezda uz gromoglasnu podršku svojih pristalica i prve evroligaške bravure Fakunda Kampaca u njenom dresu povela sa 23:16.

No, tada je krenula prva od dve rapsodije ekipe Andree Trinkijerija, odmah po ulasku Vladimira Lučića u ekipu (i uz njegovu nestvarnu trojku na kraju prve četvrtine). Usled čak 11 promašenih šuteva iz igre na početku druge deonice od strane crveno-belih, serija Bavaraca narasla je na 15:2, čime je Bajern preuzeo vođstvo. Tek su povratak Kampaca, a i dva dobra poteza njegovog sunarodnika Luke Vildoze, stabilizovali crveno-bele, koji su sa "podnošljivih" tri poena zaostatka otišli na veliki predah.

U svlačionicu su se igrači Zvezde uputili uz Kampacove reči "Vinstona moramo mnogo  bolje da čuvamo. Baš se razigrao", a mislio je na 25-godišnjeg Amerikanca koji je ubacio 16 poena, deset više od Argentinca, koji je imao tri asistencije i dva skoka. Iz svlačionice su crveno-beli došli uz reči njihovog trenera, Duška Ivanovića, da ništa nije gotovo jer se igra 40 minuta, ali da je "neophodno mnogo bolje igrati odbranu, naročito u tranziciji".

Učinili su isprva gosti i ono što je Kampaco poželeo, i ono što je trener naredio. Ostavili su rivala skoro šest punih minuta bez ijednog jedinog poena, serijom 10:0 preuzeli konce igre u svoje ruke, a tek na sekund i po pred kraj treće četvrtine dozvolili Kasijusu Vinstonu da poentira, i to sa linije penala.

Uz njegove poene otišlo se na poslednji obavezni predah uz prednost Beograđana od 52:56, a ona je narasla i na 60:68 pre nego što je Vladimir Lučić podsetio sve u hali, te ljubitelje Evrolige, kakav je majstor. Iako je za njim propuštenih 15 utakmica zbog povrede lakta, iz napada u napad je, uz četiri trojke, stigao do 20. poena kada je primakao Bajern na 66:68.

Pa opet, činilo se da je "to - to" od Bavaraca kada su nova doza izvrsne odbrane i kontre u režiji Kampaca i Nedovića Zvezdu odvele na 66:75, uz šut Mitrovića za dvocifreno vođstvo u sledećoj akciji. No, Gilepsijeva blokada tog pokušaja kao da je probudila Bajern, jer su on, Vinston i Obst za tili čas smanjili zaostatak na "-2" serijom od sedam uzastopnih poena, bez ijednog primljenog.

Zvezda je ostala - zapanjena. 

Zatečena.

Nije pomagao ni tajmaut njihovog trenera, ni šutevi s distance, ni soliranja (koja obično i ne pomažu, ali su se crveno-beli uzdali u svoje asove spoljne linije). Bajern je od 66:75 napravio seriju 19:5 i pobedio, ostavivši crveno-bele da se pitaju "šta ovo bi?!".

Statistika

Bajern - Crvena zvezda 87:80 (19:23, 22:15, 11:18, 35:24)

Bajern: Vajler-Bab 7, Volden 7, Sili 3, Vinston 20, Gifi 11, Hanter 8, Bonga, Lučić 20 (trpkle 4/6), 1sk, Obst 3, Zipser, Vimberg, Gilepsi 8p, 2bl
Crvena zvezda: Vildoza 18 (trojke 2/9), 3sk, 5as, 2iz, Lazarević 3, Kampaco 16p (trojke 3/11), 3sk, 7as, 2iz, Mitrović 5, Martin 8, Dobrić 3, Ivanović, Nedović 15 (trojke 2/4), 3sk, 4as, Marković, Kuzmić, Petrušev 10, Bentil 2

KRAJ! Bajern - Crvena zvezda 87:80

40' - Bajern uvećava prednost, pa trojka Kampaca neće mnogo promeniti, još svega 2,6 sekundi do kraja, Bajern vodi sa 84:80 i imaće loptu. Duško Ivanović se hvata za glavu.

39' - Bajern pogađa za +5, a Vildoza to smanjuje na 80:77. Poslednji minut počinje...

38' - Nerešeno je, 75:75 uz 2:30 do kraja meča, a onda Vildoza promašuje sa distance. reviše soliraju gosti u ovim trenucima. Domaćini uz ofanzivni skok dolaze do nove šanse, a Kori Volden trojkom donosi +3 domaćinu. Zvezda traži tajmaut.

37' - Bajern se vraća u život. Gilespi blokira ponovo, a trojkom domaćin prilazi na 73:75. Tajmaut traži Duško Ivanović. Kakva utakmica...  Zvezda je pre minut i po vodila sa devet razlike i imala šut za +11, a sada vodi samo sa dva poena.

35' - Kampaco u kontri asistira Nedoviću koji pogađa, ali delovalo je  na momenat da će to biti promašaj. No, promašio je Bajern na drugoj strani... Zvezda vodi sa 66:75, a nije došla do dvocifrene prednosti jer je Gilespi blokirao Mitrovića.

35' - Kampaco promašuje s velike distance, ali Lazarević uzima loptu ofanzivnim skokom. Nedugo zatim Mitrović je fauliran.

34' - Vinston gubi loptu, Zvezda u posedu, vodi sa 66:71.

34' - Nedović pogađa, i pored toga što je fauliran - 66:70 - a sa penala stiže do svog 11. poena.

34' - Vladimir Lučić postiže dve trojke za manje od minut, četvrom stiže do 23. poena na ovom meču za prilazak na 66:68, a Vildoza u međuvremenu ne uspeva da uzvrati istom merom.

34' - Lučić se vratio i dobro je videti srpskog reprezentativca da je u redu posle dva nezgodna pada (15 mečeva je propustio zbog povrede lakta), postigao je koš, a nakon što je Vildoza uzvratio, rezultat je 60:68.

33' - Posle tajmauta Trinkijerija, Bajern daje dva poena, a Zvezda odgovara novim odličnim potezom Nedovića - trojka za 56:64!

32' - Aplaudira Duško Ivanović, "delije" gromoglasno uzvikuju "Argentina! Argentina!", jer je Kampaco iskoristio asistenciju Nedovića u kontri da donese Zvezdi velikih 54:61!

31' - Lučić primiče domaćina na 54:56, ali odmah uzvraća Hasan MArtin - 54:58.

Kraj trećeg segmenta meča, Zvezda vodi sa 52:56. I ne čudi, serijom 10:0 su crveno-beli osvojili tu deonicu, primili su prve poene na isteku šestog minuta, ali se Bajern potom vratio u igru i učinio ovu utakmicu, iznova, vrlo interesantnom.

30' - Na sekund i po pred kraj treće deonice Vinston (uz priličan bes Duška Ivanovića na sudije) uspeva da iznudi prekršaj i da postigne svoje jedine poene u toj četvrtini - 52:52.

30' - Posle dva uzastopna faula Lučića, Zvezda penalima Vildoze i Martina odlazi na 50:56.

EuroleagueTV

29' - Zvezda je ušla u seriju promašaja, ne pogađaju gosti ni iz prodora, ni posle ofanzivnog skoka, a na drugoj strani terena Bentil pravi prekršaj u odbrani. Gosti su izašli iz bonusa, pa Bajern ima slobodna bacanja. Gifaj pogađa oba - 50:52.

28' - Ne da se Bajern. Hanter blokadom omogućava novu akciju Bajerna posle prilaska na -7, a onda odlična kretnja u napadu ostavlja Lučića samog. Naš reprezentativac, koji je dugo odsustvovao zbog povrede, pogađa trojku - 48:52, pa Ivanović traži tajmaut. Izuzetno uzbudljiv duel.

27' - Sjajna partija Zvezde u trećoj deonici, u kojoj vodi sa 14:2, a ukupno sa 52:43 posle koševa Vildoze i Martina. Trinkijeri traži tajmaut. Kakva utakmica... Podsetimo, Bajern je serijom 15:2 preokrenuo početno Zvezdino vođstvo, a onda su crveno-beli poslušali svog trenera i zaigrali odbranu kao u transu.

26' - Promašio je Kampaco trojku (lopta je "ušla" i izašla iz obruča, a tek na isteku šestog minuta igre u drugom poluvremenu Bajern daje prve poene posle velikog predaha - Gifej postiže koš za 43:45.

26' - Zvezda vodi sa 41:45, a moglo je i više da je Luka Mitrović sa linije penala pogodio bar jednom (a oba puta je promašio). Bajern više od pet minuta nije dao ni poen... A još će čekati, jer je Mitrović izveo sjajnu blokadu i raspametio brojne "delije" u hali u Minhenu.

24' - Nije u pitanju nesportska lična greška, već Vinstonova obična, i to druga (a timska treća). No, odmah zatim Bajern pravi i četvrtu, te će svaki naredni prekršaj donositi Zvezdi slobodna bacanja. A uz tu "dobru vest" za goste stigla je i bolje - Petrušev je trojkom doneo prednost Zvezdi. Kakva utakmica.... (Filip Petrušev i Kampaco su dostigli po osam poena. Vildoza upravo ulazi u igru, umesto Nedovića, koji se u ova tri i po minuta dobrom odbranom više istakao nego u napadu).

24'  - Zvezda podiže nivo igre u odbrani, što dovodi do toga da ni posle tri minuta i 21 sekunde igre u drugom poluvremenu Bajern nije dao nijedan poen. Kampaco je fauliran u kontri, a sudije gledaju da li je u pitanju bio nesportski prekršaj.

23' - Greše igrači Bajerna u svojoj proceni kako da poenitraju, na drugoj strani Kampacoi je fauliran i sa linije penala primiče goste na 41:40.

22' - Nova dva promašaja Zvezde iz igre (Nedović i Kampaco), pa je Bajern u prilici da uveća prednost.

21' - Počelo je drugo poluvreme.

- Moramo da popravimo našu odbranu. Naročito u tranziciji - poručio je trener Zvezde Duško Ivanović pred nastavak meča, podsećajući da ništa nije gotovo jer "utakmica se igra 40 minuta".

Uz rezultat 41:38 - završeno je poluvreme. I to kakvo. Sve je počelo pomenutim dolaskom ogromnog broja "delija" i "svojevoljnim" odlaskom Nemca na drugu tribinu, potom je Zvezda uz prve evroligaške bravure Fakunda Kampaca u njenom dresu povela sa 23:16. No, tada je krenula rapsodija ekipe Andree Trinkijerija, odmah po ulasku Vladimira Lučića u ekipu (i uz njegovu nestvarnu trojku na kraju prve četvrtine). Usled čak 11 promašenih šuteva iz igre na početku druge deonice od strane crveno-belih, serija Bavaraca narasla je na 15:2, čime je Bajern preuzeo vođstvo. Tek su povratak Kampaca, a i dva dobra poteza njegovog sunarodnika iz Argentine, Luke Vildoze, stabilizovali crveno-bele...  "Vinstona moramo mnogo  bolje da čuvamo. Baš se razigrao", rekao je Kampaco pred odlazak u svlačionicu o 25-godišnjem Amerikancu koji je ubacio 16 poena, deset više od Argentinca, koji je imao tri asistencije i dva skoka.

20' - Vimberg atraktivno blokira pokušaj Kampaca da poentira iz prodora. Lopta pripada Bajernu.

19' - Gifi iz okreta donosi Bajernu 41:36 pred poslednji minut druge deonice.

18' - Sada Trinkijeri traži tajmaut, nakon što je Ognjen Dobrić trojkom primakao Zvezdu na 39:36.

18' - Hasan Martin promašuje oba slobodna bacanja, Bajern promašuje potom iz igre, ali uzima loptu ofanzivnim skokom i iskusni Hanter iz reketa poentira za 39:33.

17' - Malo haotično deluje košarka na parketu hale u Minhenu u ovim trenucima, i jedan i drugi tim greše iz brzopletosti, a onda Lazarević trojkom posle asistencije Vildoze primiče Zvezdu na 37:33.

16' - Kasijus Vinston, američki bek rođen 28. februara 1998, deluje nezaustavljivo. Dolazi do 15. poena i pored toga što je fauliran. Srećom po goste, rezultat je ostao 36:28, jer lider Bajerna nije pogodio slobodno bacanje, a Vildoza to "kažnjava" novim poenima, i to iz prodora - 36:30.

15' - Nakon najveće prednosti BAjerna, 33:28 posle Vinstonovog pogotka, Zvezda je konačno obradovala "delije" u drugom segmentu meča, i to trojkom Vildoze - 33:28.

14' - Nova trojka Bajerna, posle 11. uzastopnog promašaja Zvezde, Vinston donosi 31:25. Ivanović traži tajmuat nakon što je, računajući i kraj prve četvrtine, Bajern napravio seriju 15:2.

14' - Sili trojkom kažnjava očajno ofanzivno izdanje Zvezde u drugoj četvrtgini - 28:25. Zvezda je promašila svih 10 šuteva u ovoj deonici, od toga četiri u prethodnom napadu...

13' - Zvezda se muči u napadu. Jedine poene u drugoj deonici za ova nepuna tri minuta postigao je Petrušev sa linije penala. Bajern, koji je privremeno bio na 23:23, sada je sa slobodnih bacanja došao do 25:25. Podsetimo, Zvezda je vodila sa 16:23.

11' - Dobar uvodni napad Zvezde nije krunisan košem i pored odličnog "protoka lopte", a i ofanzivnog skoka posle prvog promašaja. A nakon tih promašaja Nedovića i Kampaca, loptu je izgubio Lučić, crveno-beli prokockali još jednu akciju, pa je Bajern prišao na 21:23.

Kraj prve četvrtine, uz nestvarnu trojku Vladimira Lučića sa desetak metara, iz okreta - 19:23! Ipak, Fakundo Kampaco je bio zvezda uvodne deonice. Za samo tri i po minuta igre,  Argentinac je ubacio šest poena (najviše u Zvezdi), a ostvario je dve asistencije i skok. Bolji inek korisnosti od njegovih osam ima samo Nedović (10), usled pet poena, tri asistencije i dva skoka.

10' - Kampaco nastavlja da uživa na parketu, varkom je zbunio rivale, pa proigrao Mitrovića od kog je na prvom koraku "odustao" - 16:23.

9' - Nakon izjednačenja od strane domaćih, Kampaco je ostvario 600. asistenciju u evroligašpkoj karijeri proigravši Petruševa, koji je fauliran i potom postigao slobodno bacanje. A kako su domaćini brzo okončali svoj napad, i to neuspešno (blokada Petruševa), Kampaco je fauliran i sa penala donosi 16:21, što je najveća Zvezdina prednost.

8' - Zvezda je dozvolila Voldenu da joj poentira nakon "spavanja" odbrane, no odgovaraju gosti odmah lepom akcijom i poentiranjem Mitrovića, a nakon Voldenovog promašaja, upravo on je faulirao Kampaca koji je bio u prodoru. Argentinac će moći da sa linije penala uveća prednost Zvezde. On je pogodio jednom i rezultat je 13:16.

7' - Kampaco postiže prve evroligaške poene u dresu Zvezde, i to trojku, na asistenciju Nedovića - 11:13. "Delije" slave prilično bučno!

6' - Nakon ulaska Vladimira Lučića u ekipu Bajerna, a Petruševa i debitanta Kampaca u petorku Zvezde, domaćin je napravio seriju 4:0 i time naterao trenera crveno-belih Duška Ivanovića da zatraži tajmaut - 11:10.

5' - Nedović sa linije penala poravnao na 7:7, a potom je Zvezda osvojila loptu i, u sledećoj akciji, dovela rivala do četvrtog prekršaja. Svaki naredni doneće Zvezdi slobodna bacanja. Ali, o njima ne razmišljaju crveno-beli, jer Nedović trojkom donosi prednost gostima - 7:10

5' - Gilespi posle skoka u napadu vraća prednost Bajernu, 7:5. Nedović je na parketu u Zvezdinoj petorci. Odmah za njim ulazi i Luka Mitrović.

4' - Kuzmić promašuje sa dva metra, ali Bentil posle novog, četvrtog Zvezdinog ofanzivnog skoka, postiže koš za 5:5.

3' - Zvezda je promašila dve trojke u jednom napadu, no kao što se nervirao Duško Ivanović, nervira se i Trinkijeri jer su i njegovi uludo potrošili svoj napad. Ostaje 5:3, dok gotovo hiljadu "delija" skandira "Ajmo, ajde, svi u napad!".

3' - Vildoza promašuje iz solo-akcije, ali dolazi do lopte i nedugo zatim - sa velike distance poravnava rezultat - 3:3. Gromoglasno oduševljenje "delija", no vrlo brzo Vinston prodom vraća prednost Bajernu - 5:3.

2' - Promašili su domaćini, potom i Dobrić, a Vinston trojkom donosi uvodnu prednost Bajernu - 3:0.

1' - Utakmica je počela, Bajern ima prvi napad.

18.59 - Stotine navijača Crvene zvezde i u Minhenu nadglasavaju himnu Evrolige. Možda onda i ne čudi ono "svojevoljno izbeglištvo" jednog Nemca sa pomenute tribine, o čemuj smo vas malopre izvestili.

18.58 - Startne petorke: Vildoza, Dobrić, Lazarević, Bentil i Kuzmić igraju za Crvenu zvezdu od početka, a Vinston, Obst, Bonga, Vimberg i Gilespi za ekipu Bajerna čiji je trener Andrea Trinkijeri

18.57 - Navijači Zvezde ne mogu da dočekaju debi Fakunda Kampaca u Evroligi, pa dele i ovakve fotografije po internetu pred početak utakmice:

18.49 - Nestvarne scene u hali u Minhenu. Jedan Nemac je došao na svoje uobičajeno mesto (mesta nisu numerisana) ali je video da je ta tribina prilično puna "delija". Iako mu je poručivano da slobodno sedne, uz reči "Ne ujedamo", on je rešio da ode na drugu tribinu, pa su mu Zvezdini navijači priredili ispraćaj uz skandiranje na nemačkom "auf wiedersehen" ("zbogom"). Evo i kako je to izgledalo:

18.45 - Tabela Evrolige trenutno izgleda ovako:

Uoči utakmice - peh crveno-belih

Podsetimo, posle višemesečne drame, usled evroligaške zabrane da crveno-beli registruju argentinskog košarkaškog mađioničara Fakunda Kampaca, on danas konačno ima pravo da svoje veštine pokaže u Zvezdinom dresu i na najvećoj evropskoj sceni, a ne samo u ABA ligi.

Međutim, "delije" su pred meč u Minhenu dobile lošu vest:

Kapiten Crvene zvezde i jedan od najboljih igrača kada su u pitanju odbrambeni zadaci, Branko Lazić, biće naredne dve nedelje van terena zbog povrede leđa.

Uprkos povredi on je otputovao sa ekipom u Nemačku, ali neće istrčati na parket.

Lazić će propustiti bar tri utakmice, gostovanja Bajernu i Panatinaikosu, te duel sa Anadolu Efesom u srpskoj prestonici.

BONUS VIDEO: JOKIĆEVA „STOTKA“: Koga Srbin juri po broju trpl-dablova

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri