ODLUČIĆE BORBA U VAZDUHU: Duel Petruševa i Lesora mogao bi da obeleži evroligaški derbi

G. KELIĆ

25. 01. 2023. u 21:49

SVAKI derbi je priča za sebe, a pred ovaj, drugi evroligaški koji je na programu prekosutra od 19.00 u dvorani "Aleksandar Nikolić", skok igra se ističe kao jedan od činilaca koji će odrediti pobednika. Zato će pod lupom biti dva dominantna centra u redovima "večitih" - Partizanov Matijas Lesor i Zvezdin Filip Petrušev.

ОДЛУЧИЋЕ БОРБА У ВАЗДУХУ: Дуел Петрушева и Лесора могао би да обележи евролигашки дерби

FOTO: M. Vukadinović

O značaju robusnog Francuza na igru crno-belih čitave sezone ne bi trebalo trošiti reči. Samo je dovoljno pogledati da je Lesor trenutno drugi najkorisniji igrač Evrolige, sa indeksom 20,9 (ispred njega samo Vezenkov iz Olimpijakosa sa 22,9). Pride je momak sa Martinika lider takmičenja u ofanzivnom (3,5) i ukupnom skoku (7,4 po meču), kao i treći najbolji bloker sa prosečno 1,1 podeljenom rampom na utakmici.

Baš na prvom evroligaškom derbiju odigranom početkom decembra prošle godine je Lesor terorisao najvećeg rivala uhvativši sedam lopti pod njegovim košem za poluvreme! Razlog kasnijeg poraza Obradovićevih momaka leži upravo u tome što je on ostao na toj brojci u drugih 20 minuta, kao i to da ostatak visokih igrača nije bio na zadovoljavajućem nivou. Otud i podatak da su crno-beli najlošiji skakački tim u elitnom takmičenju sa 30,4 skoka po meču. Paradoksalno saznanje, s obzirom na to da u timu imaju najboljeg pojedinca u toj kategoriji.

DOMINANTAN Matijas Lesor/FOTO: M. Vukadinović

Veliki teret će pasti na njegova pleća i ovog puta, pošto će usled bolesti Balše Koprivice i neprilagođavanja Vladimira Brodzjanskog, minutažu u reketu deliti samo sa Alenom Smailagićem (1,7 skoka po meču).

Sa druge strane će glavnicu posla u unutrašnjim linijama obaviti Petrušev, uz pomoć Luke Mitrovića i Ognjena Kuzmića (Hasan Martin zbog povrede neće biti u rotaciji). Nekadašnji Megin đak je "eksplodirao" od dolaska Duška Ivanovića na klupu crveno-belih. Upravo na prošlom derbiju je počeo sa usponom forme, koja ga je posle mesec i po dana imenovala za najkorisnijeg Zvezdinog igrača u Evropi, pošto u poslednjih devet utakmica prosečno postiže 16,4 poena. Sa deset postignutih poena je zaustavio nalet crno-belih u prvom poluvremenu i bio presudan faktor u stizanju i prestizanju velike razlike rivala. Potom je 20+ poena ubacio Valensiji (25), Barseloni (24), Monaku (21) i Armaniju (20) i pride bio imenovan za MVP 17. kola sa valorizacijom 36!

Crveno-beli prosečno skupljaju 33,2 skoka po meču (12. u ligi), dok od tog broja deset čine u napadu. Veliki posao u tom segmentu rade i Mitrović (4,8), Bentil (4,1), kao i Dobrić (2,9) i Lazarević (2,6). Da svi u redovima regionalnog i srpskog šampiona idu na skok jasno je moglo da se vidi i u nedavnom duelu protiv Cedevite Olimpije, od koje su imali čak deset ofanzivnih skokova više.

Filip Petrušev

MINUTI .................... 21,3

POENI  ........................... 11,1
SKOKOVI  ........................ 4,9
ASISTENCIJE ..........  0,6
BLOKADE  ........... 0,8
 

Matijas Lesor

MINUTI  ....................31,3

POENI  .........................12,6
SKOKOVI ..................... 7,4
ASISTENCIJE  .. ..1,5
BLOKADE ... 1,1

* Prosečne brojke u Evroligi.

BONUS VIDEO: "Klasići'' NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!