IGRAĆE SE, SAMO JE PITANJE GDE: Tzv. Kosovu "stop" iz Španije

N. ILJUKIĆ

09. 12. 2020. u 18:33

ИГРАЋЕ СЕ, САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ГДЕ: Тзв. Косову стоп из Шпаније

ČVRSTO Reprezentativci Španije/FOTO: EPA

ŠPANIJA je voljom žreba svrstana u istu grupu kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. sa takozvanim Kosovom, ali neće menjati svoj jasan stav.

Ova zemlja, dokazani prijatelj Srbije, sportski je primila vest iz Ciriha, a Fudbalski savez je odmah najavio da mečeve neće igrati sa reprezentacijom lažne države ni na svojoj teritoriji, ali ni u Prištini.

- Smatramo da je žreb u Cirihu, koji je odlučio da naša reprezentacija bude u istoj grupi sa takozvanim Kosovom, isključivo sportsko, ali ne i političko pitanje. Dakle, sada je FIFA na potezu, ali nema sumnje da ćemo mi ove utakmice igrati, samo je pitanje gde - rekao je španski premijer Pedro Sančez.

Priznaćemo takozvano Kosovo onog trenutka kada to učini i Srbija! Ovo je zvaničan stav vlade Kraljevine Španije, koji je poslednji put potvrđen i u septembru ove godine, kada je krenuo novi talas pritisaka za priznanje nelegitimne tvorevine, koja je nastala na temeljima terorizma. Najbolji dokaz koliko će Španci da se drže svojih principa, jer i sami imaju problem sa separatistima iz Katalonije i Baskije, jeste događaj iz 2018, kada su selekcije do 17 godina Španije i tzv. Kosova bile u grupi kvalifikacija za EP na Kipru. Španija je bila domaćin tzv. Kosovu u Švajcarskoj i slavila 1:0.

Lažna država Kosovo, koju su pod strahovitim pritiscima u maju 2016. priznali i UEFA i FIFA, našla se u ponedeljak u žrebu, u grupi B sa tri zemlje koje je nisu priznale, Španijom, Grčkom i Gruzijom, a tu je i Švedska, koja je ovu lažnu tvorevinu priznala među prvima. Inače, Grci su u Ligi nacija igrali mečeve sa tzv. Kosovom i kod kuće i u Prištini.

OSTALI BEZ SP U DIZANJU TEGOVA

ŠPANIJA je 2018. izgubila domaćinstvo SP u dizanju tegova do 23 godine, zato što nije dozvolila takmičarima tzv. Kosova da učestvuju. Španska vlada nije odgovorila na pismo Evropske federacija za dizanje tegova, u kojem se tražilo da domaćin dozvoli ulazak u zemlju kosovskim sportistima. Kada do toga nije došlo, prvenstvo je odloženo, a domaćinstvo dato Poljskoj.

Iste godine, Španija je bila i domaćin SP u karateu i najpre nije dozvolila učešće sportistima sa Kosova pod simbolima lažne države. Tek posle pritisaka MOK, stvar se promenila.

Iako je FIFA pre žreba kvalifikacija za SP u Kataru najavila da Srbija, BiH i Rusija ne mogu u istu grupu sa tzv. Kosovom, kao i da Španija ne može sa Gibraltarom, ili Rusija sa Ukrajinom, zbog političkih tenzija, slučaj je hteo da se upravo cedulja sa imenom lažne države Kosovo pojavi iz šešira i formalno bude žrebana u grupu gde je Srbija.

Ali, istog trenutka aktivirana je odluka FIFA, pa je tzv. Kosovo upalo u grupu B sa Špancima...

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Boki 61

09.12.2020. 19:03

Vec sam rekao da ce morati igrati. Evo ispostavilo se kao tacno. Do kraja ce igrati u Pristini. Veliki pritisak ce biti a treba dokazati da je Kosovo nezavisna drzava. Ovde je sport sporedna stvar i moneta za podkusurivanje.