NIKO NEĆE SA RUSIMA: Pobuna protiv "zbornaje"

N. Iljukić

27. 02. 2022. u 20:31

RAT u Ukrajini koji bukti već sedam dana, više nije samo geopolitička tema. Potpuno očekivano, ovaj sukob prelio se i na sportski teren, sa prilično nesportskim komentarima i odlukama.

НИКО НЕЋЕ СА РУСИМА: Побуна против зборнаје

FOTO: EPA

Deo Evrope i sveta koji sebe, samo zbog pogleda na geografsku kartu smatra "zapadom" i nosiocem "viših civilizacijskih ciljeva" dokazao je bar u poslednja tri dana da je tamo sve, ili skoro sve trulo. Čak i kada počne priča o sportu.

U cilju opšteg izopštavanja Rusa iz bilo koje zajedničke priče sa tim i takvim Zapadom, poslato je nekoliko jasnih poruka iz najvećih sportskih organizacija na račun Rusije. Prva je nogu povukla UEFA koja je jutro posle prve vojne akcije u Ukrajini oduzela Rusiji i Sankt Peterburgu organizaciju finala Lige šampiona, koje će se po kratkom postupku preseliti na "Park prinčeva" u Parizu.

Na adresu FIFA je odmah zatim otišao zvaničan zahtev predsednika Fudbalskog saveza Poljske Cezarija Kuleše:

- Zvanično ćemo da obavestimo FIFA da nećemo igrati naše mečeve baraža za odlazak na Mundijal u Katar protiv Rusije. Spremamo zajedničko saopštenje sa fudbalskim savezima Švedske i Češke.

Oglasio se i kapiten Poljske, jedan od najboljih fudbalera Evrope i prvi as Bajerna, Robert Levandovski:

- Nema smisla igrati protiv Rusa, ne mogu da zamislim meč sa njima dok se sve ovo dešava - istakao je poljski golgeter, zvanično najbolji fudbaler sveta u izboru FIFA.

SKIDANjE SPONZORA SA DRESOVA

NEKI su otišli i korak dalje, pre svih nemački Šalke kojem je već 15 godina generalni sponzor ruski "Gasprom". Oni su proteklog vikenda logo svog sponzora prekrili porukom "sloboda za Ukrajinu", a raskidanje sponzorstva razmatra i fudbalski klub Austrija iz Beča. Zanimljivo je da je ova ruska energetska kompanija i generalni sponzor Lige šampiona, pa će biti zanimljivo da li je UEFA spremna na iznenadni višemilionski minus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana