Marija Kilibarda: Moj zadatak je pozitivno raspoloženje, to mi dobro ide

MAJA JEŠIĆ

13. 06. 2020. u 15:49

Marija Kilibarda o povratku u projekat "150 minuta": Volim da moji gosti i ja budemo spontani, da pokazujemo emocije. Nema kvalitetnih zabavnih emisija, prolaze jeftine i vulgarne stvari

Марија Килибарда: Мој задатак је позитивно расположење, то ми добро иде

Foto Aleksandar Krstović/Miša Obradović

MARIJA Kilibarda bila je zapažena već pri prvom pojavljivanju na Trećem kanalu kada je vodila emisiju o sportu. Lepa, šarmantna, zabavna, spontana i neblazirana. Njena karijera nastavila je da se odvija čini se isto tako spontano i prirodno. Postala je omiljeno TV lice. Gledaoci su zavoleli lepoticu sa mozgom, gamenskog ponašanja. Blistala je sa ekrana, svojim mangupskim opaskama bila sjajan začin projektima u kojima je učestvovala. Zabavni program je nešto što je najbliže njenoj prirodi, ali i profesionalnim afinitetima.

Svi kažu da veliki i gledani projekat Prve TV "Tvoje lice zvuči poznato" nije isti kada ona nije domaćin. Odnedavno je gledamo kao voditeljku emisije "150 minuta" (Prva TV), subotom u 13 časova.

* Vratili ste se u format koji vam nije stran, radili ste ga i ranije sa svojim kolegama. Šta pripremate još novo za subotnjih "150 minuta", emisiju koja pripada "samo vama", kao autoru?

- Iza nas je vrlo tenzičan i turbulentan period. Svet je stao, pa i mi zajedno sa njim. Na momente je toliko nedostajalo entuzijazma, smeha. Svi smo bili zabrinuti da im nismo pronašli mesta u medijima koliko nam je svima bilo potrebno. Sada je već drugačije. To mesto je subota od 13 časova na Prvoj. Drago mi je da sam se vratila u ovaj format i da je moj zadatak pozitivno raspoloženje. Ne ide mi to loše.

* Forma emisije "150 minuta" je zahtevna, informativna, magazinska, bavi se i angažovanim novinarstvom. Kao takva veoma je zahtevna za vrsnog novinara. Na čemu ćete insistirati?

- Subotom je emisija drugačija od standardnih 150. Nemamo informativne segmente. To je novina. Takođe smo pokrenuli nove rubrike koje se odnose na praktične savete u vezi sa kuvanjem, održavanjem cveća, mršavljenjem. Omiljena rubrika mi je "Iz dečjeg ugla". Imamo novog reportera, osmogodišnjeg Lava. Neodoljiv je i radoznao. Približiće nam ono što ih zanima, kao i potrebe klinaca. Poznate goste stavljamo pred izazove kroz razne igrice. Naravno, biće tu i finih nota...

* Šta će biti vaš lični pečat? Koje teme vas kao novinara najviše intrigiraju?

- Sve one koje nas dovode u dileme. One koje grade naše raspoloženje, bilduju naše samopouzdanje, podstiču kreativnost. Volim da moji gosti i ja budemo spontani. Volim da pokazujemo emocije. One mogu da isplivaju i dok razgovaramo o slikanju, meditaciji, o borbi protiv kilograma, o pandemiji, o odlasku astronauta na Mars.

* Kako ocenjujete medijsku sliku u Srbiji danas?

- Mogla bih samo o zabavnom programu da govorim jer njemu pripadam. Ne miriše mi na mnogo iskonskog smeha. Nema kvalitetnih zabavnih emisija. Prolaze jeftine i vulgarne stvari. Kažu "dajemo narodu šta voli", a ne "kreirajmo narodu svest i potrebu za saznanjima, opuštanjem, oplemenjivanjem duše". Tu je, čini mi se, osnov problema.

* Koji TV sadržaji su vama omiljeni, šta gledate?

- Putopisne emisije najviše. Volim kvizove ali i staru, klasičnu formu - intervju, ukoliko me gost zanima.

* Vođeni svojim temperamentom, karakterom, profesionalnim afinitetima, koji TV formati su vam najdraži?

- Verovatno mi je najdraže "prvenče" koje smo radili na tadašnjem Trećem kanalu. "Zoom" se zvala emisija. Ali je najveći izazov i uživanje bilo je raditi "Tvoje lice zvuči poznato".

* Ko vam je uzor u novinarstvu?

- Uvek sam mislila da ne valja imati uzore. Kada gajiš idolopoklonstvo onda nesvesno (okej, možda i svesno), preuzimaš - kopiraš stil. Gubiš sebe i svoju autentičnost u startu. Imam divljenje i poštovanje prema pojedinim TV licima ali nemam uzor.

* Koju štampu čitate? Šta vam je bitno od sadržaja u štampanim medijima?

- Opet intervjui, sportske strane, i ponekad horoskop.

* Da li ste se ikada pokajali što je novinarstvo vaš životni poziv?

- Nisam. Zahvalna sam kosmosu što me spojio sa televizijom. Trudila sam se ove dve decenije da joj dam koliko sam znala i mogla. Ona mi je vraćala podjednako.

* Kome od TV autora, se danas divite, koga poštujete?

- To su i sve moje kolege, ne volim da ih izdvajam.

* Šta nikada kao novinar ne biste prihvatili? Postoji li "crvena linija"?

- Znam gde se nalazi ta crvena linija koju pominjete, ali nisam blesava da je naglas opišem. Važno mi je da je imam lociranu i da je jasno vidim odavde gde trenutno stojim. Na bezbednoj sam distanci, još uvek.

Foto Aleksandar Krstović/Miša Obradović

Marija Kilibarda-Foto Aleksandar Krstović/Miša Obradović

MOJ "LAVIRINT" LEPOTE

* ČULI smo da vam je strast pravljenje nakita. Kako je došlo do toga da poželite na taj način izražavate svoju kreativnost? Da li je to samo hobi ili se nosite mišlju da se time i profesionalnije bavite?

- Želela sam da kreiram komade koje bih i sama nosila, ali i za žene sličnog senzibiliteta. Daleko od toga da mi je to samo hobi. Mesecima sam okupljala tim, proizvela prvu kolekciju, postavila biznis plan, onda otvorila sajt i onlajn šop, i - mašina je krenula. Ponosna sam što na KI pakovanjima stoji naznaka da je artikal proizveden u Srbiji, i što mi pripadnice nežnijeg pola, kojima je namenjena "Lavirint" kolekcija, šalju divne impresije o nakitu koji već nose. Srećna sam. Lepo je krenula ta moja preduzetnička priča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!