"LALOŠKI SVING“ U SRCE GAĐA : Na Izboru za pesmu Evrovizije i novosadski bend "Hercenšlus"

S. BAJIĆ

30. 01. 2023. u 21:39

NOVOSADSKI bend "Hercenšlus", na festivalu „Pesma za Evroviziju 2023“, takmičiće se kompozicijom „Vremenska zona“, urađenom u maniru jedinstvenog, sveopšte dopadljivog muzičkog izraza, „laloški sving“, koji taj sastav neguje od osnivanja.

ЛАЛОШКИ СВИНГ“ У СРЦЕ ГАЂА : На Избору за песму Евровизије и новосадски бенд Херценшлус

S.Bajić

 Boban Dževerdanović, muzičar sa dugom kilometražom, osnivač benda, autor teksta, muzike i aranžmana, ističe da pesma govori o neusklađenom životnom ritmu i mimoilaženju dve devojke zaljubljene u istog momka.

- Pevaju je u duetu dva naša vokala, Teodora Bojana Leko i Čedana Đokić, a u radu na tekstu i uopšte, inspiraciji, zasluge pripadaju Todori Stojinović, našoj bivšoj članici- kaže Dževerdanović.- Pesma je u našem stilu, prilagođena festivalskom nastupu i u nekim delovima začinjena segmentima „Ševe“ i „Čačak kola“ pa čak i deonicom koja potseća na solo benda AC DC, a zapravo je i singl za najavu našeg drugog albuma koji, kako očekujemo, izlazi na leto.

Za odluku da nastupe na izboru za pesmu Evrovizije, „krivac“ je, Konstrakta!

- Upravo od Konstrakte ta manifestacija je dobila na značaju. Ona je otvorila vrata da se „mejnstrim“ provetri i da se malo šire vidi šta se sve dešava na sceni. Takođe, svojom pesmom i performansom, Konstrakta je poslala poruku koja je imala efekta, skrenula pažnju, ukazala na stvari i ona je moralni pobednik. Očekivanja su da će sada biti mnogo pesama na taj fazon jer se uvek pojavi neko ko oponaša.

ČLANOVI BENDA 

Bend Hercenšlus, pored osnivača i gitariste, Bobana Dževerdanovića i vokala, Teodore Bojane Lkeo i Čedane Đokić, čine Olesja Balać (violina),Aleksandar Ristić (bas), Julije Dondo (bubnjevi), Goran Panić (saksofon i klarinet), Senad Jašarević (klavir i harmonika) i Stjepan Đurković (tamburica prim).

Hercenšlus, međutim, nastupa sa sopstvenim autentičnim izrazom, nameren da ga približi što većem broju ljubitelja muzike.

- Kažem, mi negujemo naš stil, prilagođen festivalu, da bude nešto drugačije i da bude zanimljivo publici, kojoj se inače dopada naša muzika. Autentični smo, jedini nastupamo sa akustičnim instrumentima. Želimo da predstavimo naš „laloški sving“ kao mešavinu različitih stilova i uticaja u vojvođanskoj muzici, koji nije kopija niti oponašanje stilova. Naš izraz je protkan džipsi džezom, svingom, popom, tamburaškim melosom ..., a kroz tekstove se naziru i provlače Vojvodina, moji rodni, Sremski Karlovci…

BOL ZBOG LjUBAVNIH JADA

NA sceni su od 2015. godine, karakterišu ih hitovi „Čaj sa medom”, „Bermet gos’n Kiša”... a muzika im je, kako osnivač i gitarista, Boban Dževerdanović ističe, nešto poput kupaže vina, mešavina različitih ukusa, stilova i zvuka.

- Uticaj okoline je i u nazivu benda. Hercenšlus je stara vojvođanska reč, potekla iz nemačkog jezika, koja na srpskom znači pre svega infarkt, ali i slomljeno srce zbog ljubavnih jada. To nagoveštava i o kakvoj muzici je reč, onoj koja pogađa direktno u srce i pokreće telo , udarac koji čovek doživi kada se zaljubi- kaže Dževerdanović.

Najveći uticaj u muzičkom izrazu i zvuk koji karakteriše bend Hercenšlus je, kako Dževerdanović potvrđuje, upravo tamburaška muzika.

- U mojoj muzičkoj karijeri, dužoj od četiri decenije, radio sam sa autorskim bendovima i pesmama, a odluku da se posvetim „laloškom svingu“ je donela zapravo, tamburaška muzika, koju sam imao priliku da sviram s jednim od najboljih tamburaških sastava, Ad Libitumom. Ta muzika, zasnovana na širokom zvuku tamburice, dobila je u Hercenšlusu i novu notu- zaključio je Dževerdanović.


BONUS VIDEO -PRVI, NAJMLAĐI, NAJUSPEŠNIJI: Zanimljivosti iz bogate istorije Pesme Evrovizije


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U ŠOKU SAM, NE DOLAZIM SEBI Dušica skrhana bolom zbog smrti voditeljke Pinka: Šta god da se desilo, ne verujem da je istina