MEDICINARI PODRŽALI VAKCINACIJU: Republika Srpska napravila plan imunizacije od korona virusa

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 01. 2021. u 09:40

NAKON što stignu vakcine protiv korone u RS, prvi će se vakcinisati zdravstveni radnici, zatim zaposleni u staračkim domovima, a nakon toga sledi vakcinacija prioritetnih kategorija, odnosno starijih od 65 godina, kojih ima oko 125.000.

МЕДИЦИНАРИ ПОДРЖАЛИ ВАКЦИНАЦИЈУ: Република Српска направила план имунизације од корона вируса

Foto D. Pozderović

Sledeće su osobe s hroničnim obolenjima koja su podloga za kovid 19. Naredna faza vakcinacije je radno sposobno stanovništvo sa određenim prioritetima kao što je nastavno osoblje, zaposleni u vrtićima i policija.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije jeste da se vakciniše minimalno 20 odsto populacije. Poznato je i da će vakcine u RS i BiH dolaziti u turnusima i tako će se vršiti raspodela.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS kaže da prve količine vakcina očekuje krajem januara, početkom februara i da je ovo u skladu sa informacijama koje smo dobili od GAVI i kovaks mehanizma.

- Paralelno sa tom procedurom trebalo bi da ide i donacija EU za vakcinu. I treći način nabavke vakcina je nabavka direktno, kojoj će RS pristupiti da bi se obezbedila ruska vakcina čije prve količine očekujemo krajem februara. Vakcina neće dugo stajati u frižiderima već će biti odmah isporučena u vakcinacione centre i pristupiće se vakcinaciji, što je u suštini najvažnije i najpotrebnije u ovom trenutku - pojašnjava Zeljković.

SIGURNOST

BRANISLAV Zeljković kaže da bilo koja vakcina koja dođe u Republiku Srpsku, pre svega mora biti sigurna.

- I ona mora ispunjavati određene standarde i neće moći biti uvezena nijedna vakcina koja ne ispunjava upravo te standarde - poručio je Zeljković.

On kaže da je najvažniji korak podizanje svesti o važnosti vakcinacije prema zaustavljanju epidemije.

- Cilj je da u narednom periodu kroz informisanje građane upoznamo sa vakcinom. I kada bude dostupna prva vakcina, prezentovaćemo o čemu se radi, koja je to vakcina, koji su njeni mogući neželjeni efekti, jer svaki lek može imati neželjene efekte, ali ono što je najvažnije gleda se koja je to korist koju pruža upravo taj lek, a u ovom slučaju to je vakcina - kaže Zeljković.

МЕРЕ Бранислав Зељковић

Foto Novosti

Zdravstveni radnici u RS pozitivno dočekuju vest o vakcinaciji i žele svojim primerom pokazati građanima da je vakcinisanje opravdano. Dr Siniša Maksimović, specijalista opšte hirurgije u JZU Bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina, kaže za "Novosti" da je u razgovoru sa kolegama u bolnici saznao da će odaziv vakcinisanju biti maksimalan.

- Vakcina je lek i tako je samo možemo gledati. Iako sam preboleo koronu, primiću vakcinu kad se bude moglo. Apelujem na sve medicinske radnike da budu odgovorni, jer samo tako ćemo pomoći i sebi i našim sugrađanima - kaže dr Maksimović.

Da medicinari treba da stanu u istu kolonu za vakcinisanje kažu za naš list u Odboru za zdravstvo US, koji čine doktori i medicinski radnici u RS.

- Pozitivno raspoloženje je za vakcinaciju širom RS u zdravstvenom sektoru. Biće veliki odaziv vakcinaciji. I medicinski sektor i naši građani su svesni da se sa vakcinama vraćamo normalnom životu - poručuju iz Odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći