BAKIROV UDAR NA SRBE NA BADNJI DAN: SDA iznela skandalozan zahtev Tužilaštvu BiH

Tanjug

06. 01. 2021. u 13:09

NAJUTICAJNIJA muslimanska partija u BiH, Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, pozvala je danas Tužilaštvo BiH da, kako navode, "konačno procesuira" organizatore obeležavanja 9. januara u Republici Srpsko, dana tog entiteta BiH.

БАКИРОВ УДАР НА СРБЕ НА БАДЊИ ДАН: СДА изнела скандалозан захтев Тужилаштву БиХ

Foto: EPA

Republika Srpska tradicionalno 9. januara obeležava Dan Republike, koji je, međutim, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Srpški član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je juče najavio da će Republika Srpska i ovog 9. januara obeležiti Dan Republike.

SDA je pozvala i Savet za implementaciju mira (PIC) i Visokog predstavnika u BiH da reaguju zbog, kako tvrde, "neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka".

U saopštenju SDA BiH se, između ostalog, navodi da prema odluci Ustavnog suda 9. januar ne može biti "dan entiteta RS", kao i da organizovanje proslave, uprkos tome, predstalja krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora.

Od PIC-a i OHR se zahteva da zaustave, kako se navodi, "totalni nasrtaj iz RS-a na ustavni poredak BiH", jer je, ističe se, "očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo Stranke nezaviisnih socijaldemokrata (SNSD-a)", vladajuće partije Milorada Dodika u RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja