DA LI SRPSKOJ PRETI ZAKLJUČAVANJE? Željka Cvijanović otklonila sve dileme

S.M.

20. 11. 2020. u 17:23

PREDSEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da, iako je povećan broj zaraženih virusom korona, u Srpskoj nije u planu "zaključavanje", te da treba iskontrolisati provodivost mjera koje su na snazi.

ДА ЛИ СРПСКОЈ ПРЕТИ ЗАКЉУЧАВАЊЕ? Жељка Цвијановић отклонила све дилеме

Foto: Nezavisne Novine

- Naša namera je da sada ništa ne zaključavamo, da ostane sve da funkcioniše i radi, ali da u okviru toga imamo propisane mere kojih se moramo pridržavati, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da bi bilo pogubno još više gušiti privredu.

- Želimo da ne dođe do te situacije. Ako se desi slučajno najgori scenario, onda idete da spašavate ljude i pribegavaćete bilo čemu, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je Vlada Srpske u potpunosti odgovorila na sitaciju izazvanu virusom korona, te da se zdravstveni sektor uspješno bori sa ogromnim teretom.

Cvijanovićeva je rekla da kriza nosi sa sobom različite izazove, uključujući i političke, ali je istakla da je Vlada Republike Srpske maksimalno odgovorila, kao i cjelokupan zdravstveni sektor.

- Ono što smo mi videli u razvijenim zemljama i u njihovim zdravstvenim sistemima bio je alarm koji je nas mobilisao. Živimo u zemlji koja je manje razvijena, sa nižim standardom i sa manjim mogućnostima kada je u pitanju zdravstveni sektor, ali smo odreagovali mnogo bolje nego neke druge razvijenije zemlje, rekla je Cvijanovićeva za BHT i dodala da zdravstveni sektor nosi ogroman teret.

Predsednik Srpske je ocenila da se građani uglavnom odgovorno ponašaju, te je poručila da, zbog sve većeg broja zaraženih, odgovornost mora biti još veća.

- Nemam ni jednu zamjerku na zdravstveni sektor. Strašan teret nose naši zdravstveni radnici. Oni su heroji našeg doba, jer je ovo, nakon rata, najstrašnija situacija, rekla je Cvijanovićeva.

Ona nije mogla oceniti da li je najgore prošlo, ali je istakla kao pozitivno to što su neke stvari u vezi sa virusom korona sada predvidive, kao i to da je nabavljena sva neophodna oprema.

- Nismo više u situaciji u kakvoj smo bili u martu da nema respiratora i zaštitne maske. Nije je tada imao niko u svetu, rekla je Cvijanovićeva i dodala da je najveća nepoznanica to što nije moguće znati koliko će trajati situacija izazvana kovidom 19.

Predsednik Srpske je poručila da će oporavak od pandemije trajati dugo u svim zemljama u svetu, pa i u Republici Srpskoj.

Ona ističe da su propisane sankcije za pojedince dale efekte, dodajući da ljudi razumiju koliko je situacija složena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)