U BIJELJINI GALERIJA NA OTVORENOM: U okviru mural festa uređenje centra grada

B.Milošević

09. 12. 2023. u 15:52

NAKON što je nedavno Ulica Miloša Crnjanskog pretvorena u Ulicu kišobrana, a Ulica patrijarha Pavla sa prelepom fontanom u pešačku zonu, uređenje Bijeljine i stvaranje lepšeg ambijenta nastavljeno je u okviru "Meraki mural festa" oslikavanjem poslovnih i stambenih objekata.

У БИЈЕЉИНИ ГАЛЕРИЈА НА ОТВОРЕНОМ: У оквиру мурал феста уређење центра града

Foto B. Milošević

Mlade umetnice iz Beograda, Francuske, Bijeljine i Banjaluke ističu da murali doprinose oplemenjivanju javnog prostora i predstavljaju javne galerije, jer u uličnom kontekstu, umetnost postaje dostupnija građanima nego što je to slučaj sa galerijskim prostorom.

Bijeljina je ranije dobila murale Ive Andrića i Meše Selimovića na zidu kod gradske biblioteke, Sofke Nikolić na Gradskom bioskopu, i Magdalene i Jovana Dučića na staroj kući u kojoj je nekada živela Dučićeva ljubav.

Marija Tica Kovačević, muralista iz Bijeljine, kaže da murali pored toga što prostor čine lepšim daju i vizuelni identitet gradu, i Bijeljina bi uskoro mogla u turističkom žargonu da se predstavi i kao grad murala.

Poslednji murali urađeni na ovom mural festu urađeni su kao poklon mladima i podrška u osnaživanju njihove uloge u društvu.

Dva goluba

INŽENjERI pejzažne hortikulture iz gradske uprave, uz pomoć komunalnih radnika i oko 3.000 ljubičica "dan i noć", u malom parku, zasadili su dva "goluba".

Ovim je oplemenjen prostor kod spomenika kralju Petru za odmor građana, ponajviše penzionera i najmlađih stanovnika grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja