VESELJE UZ MUZIKU, ALI BEZ KONTAKTA! Institut za javno zdravstvo RS objavio preporuke za proslave i svečanosti

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 06. 2021. u 08:12

VEĆ od ove sedmice na svadbenim veseljima koja se organizuju u zatvorenim objektima širom Srpske dozvoljena je i muzika uživo.

ВЕСЕЉЕ УЗ МУЗИКУ, АЛИ БЕЗ КОНТАКТА! Институт за јавно здравство РС објавио препоруке за прославе и свечаности

Foto Fejsbuk

To je navedeno u preporukama Instituta za javno zdravstsvo RS.

- Sedeća mesta u prostoru objekta potrebno je rasporediti na način kako je navedeno u preporukama za ugostiteljske objekte. Prilikom izvođenja muzike uživo, potrebno je obezbediti udaljenost od četiri metra između bine i stolova - kažu IJZ.

Institut preporučuje da svadbene svečanosti i sve proslave, kad god je to moguće, treba da se organizuju na otvorenom prostoru i da se ograniči broj zvanica na najmanji mogući broj.

- Za vreme boravka u objektu u kojem se organizuje proslava, preporučuje se održavanje fizičke distance između gostiju, i primenu svih drugih važećih higijensko-epidemioloških mera. Ne preporučuju se aktivnosti koje uključuju blizak fizički kontakt, kao što su ples, grljenje, ljubljenje, osim ako se ne radi o članovima istog domaćinstva ili osobama koje su uobičajeno u bliskom kontaktu - stoji u preporukama.

Foto Instagram

Vest da je dozvoljena muzika uživo na svadbama i drugim veseljima koja se održavaju u zatvorenim objektima posebno je obradovala oko 2.000 muzičara u Srpskoj koji već godinu i po dana ne rade.

Aleksandar Kukić, predsednik udruženja "Muzička scena" iz Banjaluke, kaže da će povratak muzike uživo definitivno doprineti da ta delatnost ponovo zaživi u RS.

- Muzičari RS su od kada je nastupila epidemija virusa korona prestali da rade i morali su da se preorijentišu na druge poslove. Postali su konobari, vozači, poljoprivrednici...

Imamo i ljude koji su, nažalost, rasprodali instrumente i opremu samo da prežive godinu i više bez posla - kaže Kukić.

On ističe da će se tek za jedno mesec dana videti koliko je ostalo muzičara u RS od 2.000 koliko ih je bilo pre početka pandemije.

UDALjENOST ČETIRI METRA

IZMEĐU bine i stolova potrebno je obezbediti udaljenost od četiri metra. Svakom muzičaru na bini treba da se obezbedi po četiri kvadrata. Ukoliko se muzika izvodi uživo, u unutrašnjim delovima ugostiteljskog objekta, svi muzičari nose masku, izuzev pevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente. Maske su obavezne i prilikom odmora, izuzev kada se konzumira hrana i piće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri