DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA: Spoj ukusa koji se pamti
Mekano testo, bogat nadev od maka i osvežavajuće višnje čine savršen spoj ukusa. Iako deluje kao da zahteva mnogo truda, uz ovaj recept napravićete savršenu štrudlu bez previše komplikacija. Pripremite omiljeni čaj ili kafu i uživajte u zalogaju prave domaće magije.
Foto: Printskrin/index recepti
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- 80 g maslaca (otopljenog)
- Prstohvat soli
Za nadev:
- 250 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 200 g višanja (sveže ili iz kompota, dobro oceđene)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
U toplom mleku rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni (oko 10 minuta). U veću činiju prosejte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U brašno dodajte jaje, otopljeni maslac i nadošli kvasac, pa umesite glatko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.
U šerpi zagrejte mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, pa ubacite mleveni mak. Kuvajte uz mešanje dok se nadev ne zgusne, zatim dodajte rendanu limunovu koricu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo premesite i razvijte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Ravnomerno premažite nadevom od maka, pa preko rasporedite višnje. Uvijte štrudlu pažljivo, tako da krajevi ostanu zatvoreni kako nadev ne bi iscurio.
Stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori. Premažite je žumancetom pomešanim sa mlekom za sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
Ostavite štrudlu da se malo prohladi, zatim je pospite prah šećerom i secite na kriške.
(glossy)
Preporučujemo
ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
16. 01. 2025. u 15:00Novosti online
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA: Klasik koji nikada ne dosadi
16. 09. 2024. u 15:59
PALAČINKE IZ RERNE KOJE MORATE DA PROBATE: Prave se brže i lakše od običnih, a još su ukusnije
24. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
DOMAĆE RUM ŠTANGLICE: Savršene i slatke, za pravo uživanje
20. 02. 2025. u 16:00Jovana Vasić
ŠTA SE OVO DEŠAVA U BRISELU? EU ubeđuje Belgiju da prihvati plan koji bi razbesneo Rusiju, vode se razgovori van glavne sale samita
EVROPSKA komisija i Belgija trenutno vode intenzivne razgovore van glavne sale samita kako bi usaglasile najosetljivije delove plana Evropske unije za korišćenje 210 milijardi evra zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, reklo je za Politiko pet diplomata i zvaničnika EU upoznatih sa tokom pregovora.
18. 12. 2025. u 16:38
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)