DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA: Spoj ukusa koji se pamti
Mekano testo, bogat nadev od maka i osvežavajuće višnje čine savršen spoj ukusa. Iako deluje kao da zahteva mnogo truda, uz ovaj recept napravićete savršenu štrudlu bez previše komplikacija. Pripremite omiljeni čaj ili kafu i uživajte u zalogaju prave domaće magije.
Foto: Printskrin/index recepti
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje
- 80 g maslaca (otopljenog)
- Prstohvat soli
Za nadev:
- 250 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 200 g višanja (sveže ili iz kompota, dobro oceđene)
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
U toplom mleku rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni (oko 10 minuta). U veću činiju prosejte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U brašno dodajte jaje, otopljeni maslac i nadošli kvasac, pa umesite glatko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi. Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, dok ne udvostruči zapreminu.
U šerpi zagrejte mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, pa ubacite mleveni mak. Kuvajte uz mešanje dok se nadev ne zgusne, zatim dodajte rendanu limunovu koricu i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo premesite i razvijte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Ravnomerno premažite nadevom od maka, pa preko rasporedite višnje. Uvijte štrudlu pažljivo, tako da krajevi ostanu zatvoreni kako nadev ne bi iscurio.
Stavite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta da odmori. Premažite je žumancetom pomešanim sa mlekom za sjajnu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.
Ostavite štrudlu da se malo prohladi, zatim je pospite prah šećerom i secite na kriške.
(glossy)
Preporučujemo
ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
16. 01. 2025. u 15:00Novosti online
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA: Klasik koji nikada ne dosadi
16. 09. 2024. u 15:59
PALAČINKE IZ RERNE KOJE MORATE DA PROBATE: Prave se brže i lakše od običnih, a još su ukusnije
24. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
DOMAĆE RUM ŠTANGLICE: Savršene i slatke, za pravo uživanje
20. 02. 2025. u 16:00Jovana Vasić
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)