BURE BARUTA ISPOD EVROPE: Muslimansko stanovništvo starog kontinenta drži šibicu antisemitizma

I. S.

25. 05. 2021. u 13:00

BAUK antisemitizma u Nemačkoj nikada nije nestao, a povodi širom sveta daju mu "krila" pa je i sada, usled razbuktavanja sukoba između Izraela i Palestinaca, mržnja prema Jevrejima dobila u ovoj zemlji novi zamah.

БУРЕ БАРУТА ИСПОД EВРОПЕ: Муслиманско становништво старог континента држи шибицу антисемитизма

Foto EPA

Činjenica da je, posle, višednevnih pregovora postignuto primirje, ne daje nadu da će se antisemitističke strasti umiriti, tim više što je ovo zatišje krhko i nestabilno.

Počelo je u Gelzenkirhenu, na zapadu Nemačke, protestom ispred sinagoge, tokom kog su demonstranti mahali palestinskim i turskim zastavama, psovali Jevreje. Nastavio se, potom, čitav niz sličnih zbivanja. Vodeća jevrejska grupa, Centralni savet Jevreja u Nemačkoj, najoštrije je osudila takve događaje, ocenjujući ih kao "čisti antisemitizam".

Domaći magazin "Špigl", ističe da Nemačka sedi na buretu baruta i da je pitanje trenutka kad će, "potpaljeno islamističkom šibicom" ono eksplodirati sa nesagledivim posledicama.

Islamistički antisemitizam, koji je koren netrpeljivosti prema Jevrejima i u Nemačkoj, duboko je ukorenjen u čitavoj Evropi, a migracije od 2015. godine naovamo, dodatno su ga učvrstile. Studije pokazuju da i druga generacija nemačkih, francuskih i britanskih državljana muslimanskog porekla, gaji izraziti animozitet prema jevrejskom narodu. Dok manje od deset procenata hrišćana na Starom kontinentu smatra da se Jevrejima ni u čemu ne može verovati, svaki drugi Evropljanin muslimanskog porekla deli takvo mišljenje.

MERKELOVA PRETI KAZNAMA

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel zapretila je učesnicima propalestinskih protesta, grdeći ih zbog antisemitizma. Ona je najavila oštre zakonske mere svima koji izvikuju antisemitske parole i time krše Ustav. "Onaj ko na ulice naših gradova iznosi mržnju protiv Jevreja, ko uzvikuje parole protiv jednog naroda, taj deluje izvan granica ustava i mora da snosi posledice", poručila je. Ona je, povodom jučerašnjeg Dana nemačkog ustava, ukazala da je pravo na mirno okupljanje i izražavanje mišljenja zagarantovano, ali da "nemački ustav ne daje prostor za napade na osobe druge vere".

U Nemačkoj je, zbog Trećeg rajha i Holokausta, situacija neuporedivo delikatnija nego u drugim evropskim državama. Zato se u Berlinu upalila bezbednosna lampica i vlada kancelarke Angele Merkel razmatra novu strategiju borbe protiv antisemitizma.

S druge strane, strah od islama buja širom Evrope. Nije ni čudo, konstatuje "Špigl", budući da je vlast u čak 53 odsto islamskih zemalja autoritarna, dok je svega četiri procenta država sa demokratskim uređenjem. Uticaj arapskih medija, pre svih turskih i iranskih, na evropsko stanovništvo islamskog porekla, iz godine u godinu je pogubniji, ocenjuje nemački magazin.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri