JAR ODUSTALA OD ASTRAZENEKE? DŽonson i DŽonson vakcina vrlo efikasna za dominantni soj virusa

Tanjug

08. 02. 2021. u 23:23

JUŽNOAFRIČKA Republika (JAR) započinje kampanju imunizacije sa „DŽonson i DŽonson“ vakcinom za kovid 19 nakon što su istraživanja pokazala da vakcina „AstraZeneke“ koja je planirana omogućava smanjenu zaštitu od dominantnog soja virusa u toj zemlji.

ЈАР ОДУСТАЛА ОД АСТРАЗЕНЕКЕ? Џонсон и Џонсон вакцина врло ефикасна за доминантни сој вируса

Foto AP

„Naš plan početka imunizacije nije se promenio, osim što ćemo početi sa DŽonson i DŽonson umesto sa vakcinom AstraZeneka“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je visoki funkcioner ministarstva zdravlja JAR Anban Pilai rekao državnom radiju SABC da se vakcina DŽonson i DŽonson dobro pokazala i da su ispitivanja utvrdila da je vrlo efikasna u sprečavanju hospitalizacije i smrti, a može se čuvati i na temperaturama frižidera, kao i da državni regulator SAHPRA još uvek nije odobrio vakcinu, ali da je ona u proceduri od kraja prošle godine.

Zemlja, koja je zabeležila najviše zaražavanja koronavirusom u Africi i više od 46.000 smrtnih slučajeva, planirala je da započne vakcinaciju zdravstvenih radnicika sa vakcinom AstraZeneka, ali je taj plan stopirala, da bi vlada u ponedeljak saopštila da će vakcina sa DŽonson i DŽonson biti omogućena od sredine februara.

Preliminarni podaci ispitivanja pokazuju da vakcina AstraZeneka ne smanjuje značajno rizik od blage do umerene bolesti izazvane zaraznijim sojem 501Y.V2 korona virusa, koji je prvi put identifikovan krajem prošle godine, a koji je dominantan za Južnu Afriku i ceo okolni region.

Na osnovu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od prošle nedelje sumnja se da se soj 501Y.V2 proširio na još devet afričkih zemalja, a AstraZeneka, koja je razvila vakcinu sa Univerzitetom Okford, saopštila je da je već počela da je prilagođava novom soju, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)