BIL GEJTS PRAVI DIGITALNE "KOVID PASOŠE": Ograničavaće se putovanja svima koji nisu primili vakcinu?

Novosti online

18. 01. 2021. u 07:50

„VAKCINALNA dokumenta“, koja bi potvrđivala da ste pelcovani i bila uslov za ulazak u pojedine zemlje, već prave „Majkrosoft“, „Orakl“, Majo klinika i „Komons prodžekt“, uz podršku Rokfeler fondacije

БИЛ ГЕЈТС ПРАВИ ДИГИТАЛНЕ КОВИД ПАСОШЕ: Ограничаваће се путовања свима који нису примили вакцину?

Foto: EPA

Zdravstvene grupe i velike svetske IT kompanije rade zajedno na stvaranju digitalnog pasoša za vakcinaciju, očekujući da će svetske vlade, avio-kompanije i druga preduzeća zahtevati dokaz da su građani vakcinisani protiv kovida 19 kako bi mogli da putuju, piše Fajnenšel tajms.

Koaliciju Inicijativa za vakcinaciju, koja namerava da uvede tzv. vakcinalne pasoše, čine kompanija „Majkrosoft“, na čijem je čelu multimilioner Bil Gejts, kompanija „Orakl“, američka neprofitna klinika Majo i „Komons prodžekt“, koja uz podršku Rokfeler fondacije već radi na izradi međunarodno prihvaćenog digitalnog sertifikata koji dokazuje da su putnici imali negativan test na kovid 19, a koju sada koristi tri najveća saveza avio-kompanija na svetu.

Pol Mejer, izvršni direktor „Komons prodžekta“, rekao je da je ljudima koji su dosad vakcinisani često uručivan samo papir, koji podseća na „stare žute kartone“.

- Koalicija je u pregovorima sa nekoliko vlada država, za koje očekujemo da će se njihovi uslovi za ulazak u njihove zemlje razviti u narednih nekoliko meseci, od obaveznog negativnog testa na kovid do „hibrida“, odnosno prihvatanja dokaza o vakcinaciji. Pojedinci će morati da naprave zapise o vakcinaciji za mnoge aspekte za povratak u običan život. Živimo u globalno povezanom svetu - rekao je Mejer i dodao da svaka država može postaviti svoja pravila koje će vakcine prihvatiti.

Sistem će biti zadužen za zaštitu podataka, a pojedinci će svoju evidenciju čuvati u digitalnom novčaniku ili na papirnom QR kodu, tako da mogu da kontrolišu sa kim ih dele. Iz pojedinih osiguravajućih kompanija stigla je čak i najava da će neka preduzeća, prodavci, pa čak i univerziteti zahtevati dokaz o vakcinaciji od svojih klijenata i studenata, a poslodavci od radnika.

Milan Lainović, potpredsednik Upravnog odbora Asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, kazao je da trenutno nema zvanične informacije o uvođenju tzv. vakcinalnih pasoša.

- Vlade pojedinih država traže negativan PCR test za ulazak, a ima nezvaničnih najava da će pojedine zemlje Evropske unije zahtevati i potvrdu o vakcinaciji protiv korone, dok neke zemlje ne traže ni negativan test. Svaki građanin koji želi treba da se imunizuje kako bi zaštitio sebe od bolesti, a i time se stvara psihološka sigurnost kada je reč o putovanjima. Juta će svakako postupati isključivo po preporukama države Srbije.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?