ČUVENI LETEĆI TENK U ALŽIRU: Ekstremno nizak let Mi-24 u pustinji (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2020. u 21:53

RATNO vazduhoplovstvo Alžira u sastavu naoružanja poseduje helikoptere Mi-24 „Super Hajnd Mk. III“ koji se smatraju retkom modifikacijom čuvenog sovjetskog „letećeg tenka“.

ЧУВЕНИ ЛЕТЕЋИ ТЕНК У АЛЖИРУ: Екстремно низак лет Ми-24 у пустињи (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Na internetu se pojavio video na kome je prikazan let ovog helikoptera na ekstremno malom rastojanju od zemlje.

Ova letelica se prilično aktivno koristi u pustinjskim oblastima tokom vojnih vežbi različitih nivoa, piše portal „rg.ru“. 

Veruje se da ovakve veštine omogućavaju pilotima da se neprimetno približe metama i ovakvo umeće značajno otežava rad protivvazdušnih sredstava.

Mi-24 „Super Hajnd Mk. III“, na čijoj su modernizaciji radili južnoafrički stručnjaci, spolja se razlikuju od uobičajenih verzija aviona Mi-24, jer u prednjem delu poseduju specijalni višekanalni sistem nišanjenja ispod koga je montiran automatski top kalibra 20 milimetara sa borbenim kompletom od 840 metaka.

Navođeno oružje čine rakete „Ingve“, napravljene u Južnoj Africi, sa laserskim sistemom za navođenje i dometom do 5.000 metara. Kao naoružanje se mogu koristiti i bombe i nenavođeni projektili različitih vrsta.

Masa helikoptera je 9.700 kg, a maksimalna brzina do 320 kilometara na čas.

Trenutno je u upotrebi više od 30 takvih modernizovanih letelica, koje zajedno sa Mi-28HE ruske proizvodnje, čine osnovu vazduhoplovstva Alžira.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije