LUKAŠENKA RUŠE I PREKO VOZOVA: Protesti se finansiraju na Zapadu, a novac stiže iz Poljske i Litvanije

B. Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

29. 10. 2020. u 17:54

DA su se pristalice beloruske opozicionarke Svetlane Tihanovske odazvale na njen poziv da blokiraju železnički saobraćaj pokazuje podatak koji je saopštila policija da su u poslednja dva dana na šinama pružni radnici više od 20 puta pronašli žicu pomoću koje su nepoznati izvršioci pokušavali da zaustave promet vozova.

ЛУКАШЕНКА РУШЕ И ПРЕКО ВОЗОВА: Протести се финансирају на Западу, а новац стиже из Пољске и Литваније

Foto: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

Beloruski analitičari, istovremeno, tvrde da se većina zaposlenih nije odazvala pozivu Tihanovske da štrajkuje u fabrikama. Jedan od lidera opozicije bivši diplomata i ministar kulture Pavel Latuško, koji je pobagao u Poljsku, sad savetuje demonstrantima "da čuvaju snagu" i ne tuku se sa Lukašenkovim spacijalcima, već da se presele u radne kolektive.

Istovremeno, policija i vojska su na granicama uspeli da zaustave ulazak "nezvanih gostiju" čiji je zadatak bio da pripreme mlade za tuču s policijom. Prema policijskim analizama, sad se sa policijom tuku uglavnom fudbalski navijači, anarhisti i mladići koji se bave sportom.

Predsednik Lukašenko je potvrdio da se protesti finansiraju na Zapadu, a novac stiže iz Poljske i Litvanije. Deo onih koji bi trebali da ruše Lukašenka obučavao se u Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini, sa iskusnim američkim instruktorima.

Lideri opozicije organizuju i kampanju "Oslobođenje 2020" čiji je cilj da građani izvrše pritisak na vlasti da se oslobodi 100 političkih zatvorenika.

SMENjEN MINISTAR POLICIJE

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko smenio je dosadašnjeg ministra policije Jurija Karajeva, a na njegovo mesto je došao Ivan Kubrakov. Karajev je imenovan za pomoćnika predsednika za Grodnensku oblast. Za Bresku oblast pomoćnik predsednika će biti Valerij Vakiljčuk, koji je od 2012. do 2020. bio šef KGB Belorusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a